Amersfoort staat voor de grootste bezuinigingen ooit. GroenLinks neemt juist nu verantwoordelijkheid voor de stad. Om ervoor te zorgen dat

• Mensen die hulp nodig hebben deze krijgen. Mensen gaan boven regeltjes en boekhouderij!

• De effecten van bezuinigingen kritisch gevolgd worden. Om in te grijpen als dat nodig is. Als mensen of organisaties stuiten op meerdere bezuinigingen tegelijkertijd. Als activiteiten toch dreigen te verdwijnen als wijkcentra onnodig gesloten worden. Of als de leefbaarheid in gevaar komt.

• Ruimte blijft voor kunst en cultuur: alleen daar bezuinigen waar winst te halen valt uit betere samenwerking of efficiënter werken.

• Kleine subsidies met groot rendement blijven bestaan, zoals voor amateurkunst en jeugdsporttrainers.

• Burgerinitiatieven de ruimte en medewerking krijgen.

• We nu de slag maken naar een duurzame economie en inzetten op eigen energiewinning en isoleren van sociale huurwoningen.

Wilt u ervaringen, tips en suggesties met ons delen?
Mail ons op fractie@groenlinksamersfoort.nl.

 

Geacht college, raadsleden, mensen, belangstellenden op de tribune en thuis.

Allereerst spreek ik de waardering uit voor de inzet van college en ambtenaren voor het tot stand komen van de Begroting 2013.

 

Dan naar de begroting zelf.

Voor ons ligt de Begroting 2013 en volgende jaren — de uitwerking van de Tussenbalans. En een beleidsarme begroting die de technische afhechting van ongewijzigde beleids­voornemens zou moeten zijn:

— Hoe kijk je naar deze begroting?

Allereerst: geheel digitaal, en zowaar geen lolletje — waar staat wat, wat staat in de hoofdlijnen, welke informatie dubbelt met de definitieve digitale uitgebreide weergave (zonder pagina­nummers)? Wat niet? —

Het is een behoorlijke heftige puzzel waarbij GroenLinks slimme linkjes gemist heeft. Van hoofdlijnen naar paragrafen in uitgebreide versie — van aanvullende informatie, van paragraaf naar de bijbehorende subsidie­lijsten. Hier is nog een 2.0 slag te maken, door ons, maar ook door het college.

Maar: mooi vormgegeven.

En vervolgens opnieuw:

— Hoe kijk je naar deze begroting?

Het is het voorstel van het college voor bezuinigingen van 3 miljoen in 2013 en uitvoering van doorlopend beleid. Wil de raad het anders en hangen daar financiële consequenties aan; dan moet de raad met een realistische alternatieve dekking komen.

Daar staan wij met zijn 39-en — nou ja 38-en — voor. Het zijn geen leuke tijden — daar is iedereen van overtuigd. Anders, beter, maar ook pijnlijk, moeilijk.

En dat wordt alleen nog maar erger. Het is een tijd waarin de rek eruit is, en waarin we moeten zoeken naar de basis van wat er overeind gehouden kan worden. Het college heeft terecht en met opluchting van GroenLinks het einde van de kaasschaaf aangekondigd. Want we willen inhoudelijke discussies en debat over verandering in beleid, we willen het gesprek aangaan over heikele punten, over effecten van veranderingen, over afwegingen om voor het één of het ander te kiezen. Die hebben we nodig om tot goede besluiten te komen.

 

De begroting voor 2013 en volgende jaren. Je kunt er cijfermatig — boekhoudkundig — naar kijken: kloppen de cijfers, worden de bezuinigingen ingevuld? Want — ik zei het al — het is de uitwerking van de door de raad aangenomen Tussenbalans en de doorwerking van staand beleid.

— Twee opmerkingen.

1. Bij de behandeling van de Tussenbalans heeft GroenLinks aangegeven dat bij de begroting van 2013 ook achter de kaasschaaf voor ons een verhaal zou horen te zitten. Het moet aannemelijk zijn dat bezuinigingen en taakstellingen echt kunnen. Wat zijn de effecten en vinden wij die effecten acceptabel? En hoe staat het met de bezuinigingen die tot dusver zijn uitgevoerd? Ons gaat het om de stad, om de mensen in de stad en de manier waarop de bezuinigingen ingrijpen op hun bestaan.

Daarvoor vragen wij expliciet de aandacht door met een drietal moties te komen die vragen naar de voortgang maar vooral de gevolgen van de bezuinigingen op het gebied van stedelijk beheer, werk en inkomen, en zorg en welzijn, dit met oog op de sociale reserve.

En een motie uit bezorgdheid: in de zomerbrief lezen we dat er een geschat tekort van € 1,3 miljoen te verwachten is op de WMO, er in de zichtbare resultaten niet gesproken wordt over iets als een plan van aanpak voor deze problematiek.

Terwijl uit antwoorden op vragen van de PvdA wordt gesuggereerd dat de sociale reserve daarvoor ingezet zou kunnen worden. Wij willen hierover snel in gesprek.

2. Beleidsarm — in de technische vragen hebben wij geïnformeerd naar impliciete besluitvorming — er liggen bezuinigings­voorstellen, invullingen voor bezuinigingen die ons 's nachts wakker houden; ze zijn nog niet in de raad besproken — nee, ik bedoel: de raad heeft daarover nog geen besluit genomen.

Kleine en grotere voorbeelden: de taakstelling 2 miljoen grote projecten, zwembad Vathorst, sporttechnisch kader — daarover heeft de raad al amper gesproken en geen besluit genomen...

De klap is er nog niet op gegeven. De beleids­evaluaties in het kader van de nieuwe planning en control cyclus is work in progress, waarbij de progress niet altijd zo snel is als je van te voren verwacht en hoopt. Alleen afgeronde beleids­evaluaties, afgesloten met besluiten, maakt een beleidsarme begroting mogelijk.

Gesprekken over de ervaringen op een terrein, op wat goed is, beter moet, anders kan. Dit jaar heeft daarbij als pilot een aantal bijeenkomsten plaats gevonden. Ik herinner me een WMO-bijeenkomst, een avond over sportbeleid bij de hockeyclub en onlangs een fietstocht en bespreking naar aanleiding van stedelijk beheer. Deze onderwerpen zijn nog niet afgehecht... Waarbij nu het gevoel van impliciete besluitvorming opwelt.

Vandaar opnieuw onze amendement over het sporttechnisch kader, waarin we betogen dat het voorbarig is om deze subsidie in 2013 te beëindigen want hierover hebben we nog geen besluit genomen.

Het kan anders: bijvoorbeeld op het gebied van cultureel klimaat waarbij de wethouder de woordvoerders alle implicaties uit de doeken heeft gedaan zodat wij nu tot stappen kunnen komen om een aantal zaken te veranderen die ons niet zinnen. Bijvoorbeeld ingrijpen op de bezuinigingen voor de amateurkunst — een tweetal amendementen — waarvan één van GroenLinks waar we met elkaar uit gaan komen.

 

Wij nemen zelf ook de verantwoordelijkheid voor de planning en control cyclus en willen zo snel mogelijk de volgende voor GroenLinks urgente onderwerpen agenderen:

— armoedebeleid / schuldhulpverlening

— jeugdbeleid

— onderwijsbeleid

— duurzaamheid

— verkeersveiligheid rond scholen

— WMO

 

Wij willen daar goed over praten, wij willen naar de inhoudelijke discussie.

Wij vragen onze collega-raadsleden om met ons te werken aan goede beleids­evaluaties en gedegen besluiten zodat we in 2014 met recht een beleidsarme begroting gepresenteerd kunnen krijgen.

Nabrander: motie LED verlichting met VVD, te beperkt en overbodig, vandaar opgeschaald.

 

   Nieuws Moties GroenLinks bij Begroting 2013    Links De Raad 6 november 2012 Gemeente Amersfoort: Financiën    Reageren Hiske Land,
fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl

 

   Moties en Amendementen GroenLinks   Overzicht_moties-amendementen_begroting_2013-2016_per_partij.pdf   M-3.1_GL_Inzicht_stedelijk_beheer.pdf   M-3.3_GL_Veilig_en_duurzaam_besparen_op_straatverlichting_2012.pdf   M-4.6_GL_Inzicht_zorg_en_welzijn.pdf   M-4.7_GL_Inzicht_WMO.pdf   A-6.3_GL+D66_Behoud_subsidie_sporttechnisch_jeugdkader_voor_2012.pdf   M-9.1_GL+D66+CDA_Motie_subsidie_amateurkunst.pdf   M-11.1_GL_Inzicht_werk_en_inkomen.pdf