Fietsers en voetgangers worden straks de dupe van de groene golf die er voor automobilisten komt, vreest Frans Prins (GroenLinks). Om de verkeersdoorstroming te bevorderen komt er namelijk binnenkort op de Stadsring een groene golf voor het autoverkeer. Wachttijden voor fietsers en voetgangers bij verkeerslichten worden daardoor langer. Dat is onveilig, belemmert de bereikbaarheid van het centrum en past niet bij de doelstelling om van Amersfoort een fietsstad te maken.
Tijdwinst
De gemeente trekt 1,8 miljoen euro uit voor de onderlinge afstemming van de verkeerslichten op zes drukke trajecten in de stad. Door instelling van ‘groene golven’ wordt de doorstroming voor automobilisten bevorderd. De belangrijkste groene golf komt op de Stadsring. Deze moet eind maart een feit zijn. Hoeveel tijdwinst dat voor het autoverkeer oplevert, is niet bekend. Het is wel bekend dat de wachttijden voor fietsers en voetgangers op sommige momenten zullen oplopen.
Stadsboulevard
GroenLinks-lijsttrekker Frans Prins vindt het onjuist dat de groene golf alleen vanuit het perspectief van de automobilist is bedacht: ‘Voetgangers en fietsers moeten zich steeds weer aanpassen aan het autoverkeer’. Hij brengt in herinnering dat de Stadsring ooit is bedoeld als stadsboulevard. ‘Daar zie je weinig van terug. Hier en daar heeft de ring tien rijstroken. De stadskern wordt behoorlijk afgesloten.’ Behalve de barrièrewerking wijst Prins op de verkeersveiligheid. Als een fietser of voetganger lang voor een verkeerslicht moet wachten, is het risico groot dat hij door rood gaat. ‘Dat mag niet, maar het gebeurt, vooral als het regent. Nu duurt het vaak al te lang. Een nog langere wachttijd is ronduit gevaarlijk.’
Regendetectie
In het Verkeer en Vervoerplan (VVP) staat dat de gemeente er naar streeft dat Amersfoorters nog vaker de fiets pakken: nu neemt men voor 50% van alle ritjes de fiets, dat moet 60 procent worden. Prins: ‘Om dat doel te bereiken, moet de gemeente het fietsen aantrekkelijker maken. En dat doe je niet door bij de afstelling van verkeerslichten alleen aan de auto te denken.’ GroenLinks pleit onder andere voor kortere wachttijden en verkeerslichten met regendetectie.
Prins heeft hierover schriftelijke vragen aan verkeerswethouder Buijtelaar (VVD) gesteld: ‘Als we fietsen en lopen willen bevorderen, dan moeten we de verkeersruimte ook vanuit die belangen inrichten.’