Afgelopen donderdagavond 3 april overhandigde informateur Marcel Fränzel (D66) zijn advies aan burgemeester Lucas Bolsius: de coalitie voor de komende jaren zou moeten bestaan uit D66, de VVD, de PvdA en de ChristenUnie. Volgens de informateur zou deze combinatie een duurzaam en solide Amersfoorts stadsbestuur opleveren.

Dit advies was niet geheel verrassend. Drie van de vier partijen uit de coalitie van het afgelopen jaar (VVD, D66, PvdA en GroenLinks) hadden zetels verloren (wij zelfs twee), dus voortzetten van dit daadkrachtige en prettig samenwerkende college zou geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. GroenLinks is dus ingeruild voor de ChristenUnie (jammer dat we dat uit de krant moesten vernemen) en dat betekent nogal wat. Het linkse sociale geluid is in het nieuwe college verzwakt, het groene geluid vrijwel verdwenen. Sterke linkse en progressief ideeën van GroenLinks zijn dan hard nodig in de gemeenteraad.

Belangrijke punten voor de nieuwe coalitie zijn volgens de brief van de informateur onder andere burgerparticipatie, decentralisaties in het sociaal domein, zorg in de wijken en sociaal beleid. Dat klinkt veelbelovend maar het is nog maar de vraag hoe die onderwerpen worden uitgewerkt en hoeveel geld er beschikbaar komt voor deze punten. De nieuwe GroenLinks-fractie zal het coalitieakkoord kritisch beoordelen, met name op sociaal en duurzaam. Ook geven de beoogde coalitiefracties aan dat ze constructief willen samenwerken met alle fracties in de raad. Een nobel streven. We zijn benieuwd hoeveel ruimte de niet-coalitiepartijen daarbij krijgen.

Ruimte of niet, GroenLinks zal, als we oppositiepartij worden, het college verleiden naar links af te buigen. Voor onderwerpen die we belangrijk vinden, zoals burgerparticipatie, decentralisaties, duurzaamheid en groenbeleid, zullen we met initiatiefvoorstellen komen, met een financieel plaatje erbij.

Frans Prins, fractievoorzitter GroenLinks.