Hoewel de Evenementennota in de versie van september een verbetering is van de conceptnota uit maart en er meer aandacht is voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van evenementen voor mensen met een beperking, is GroenLinks hier nog niet tevreden mee. Het is voor de fractie sowieso frappant dat er nog overleg plaats moet vinden met het Ministerie van LNV in hoeverre deze evenementennota aan de Flora- en Fauna­wet voldoet.

 

De raad heeft vorig jaar met "Nieuw Amersfoorts Peil nota voor het cultuurbeleid 2008-2015" het beleid op cultureel gebied vastgesteld. Daarin is ook een aantal grote lijnen uitgezet en zijn accenten benoemd voor het beleid ten aanzien van de evenementen. In de "Evenementennota 2009-2015" is dit verder uitgewerkt. In een peiling op 13 oktober werd de raad gevraagd zich uit te spreken over de vaststelling van de aangepaste evenementennota door het college en over het aangepaste voorstel over evenementen op de dekzandrug in Park Schothorst.

De GroenLinks-fractie is zich ervan bewust dat het Park aangelegd is om de dichte bebouwing van Kattenbroek te compenseren. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen activiteiten plaats mogen vinden. De activiteiten die er al jaren plaats­vinden zoals de paarden­evenementen (het Pinkster­concours en de KNHS Regio­kampioenschappen), het Dorpsfeest Hoogland en het ééndaagse jongerenfestival moeten wat GroenLinks betreft blijven bestaan.

Het Highlands Blues Festival heeft in 2009 voor het eerst plaats­gevonden. De raadsfractie is dan ook verbaasd dat het college dit festival nu al als traditie ziet. Hoewel dit een zeer goed georganiseerd festival is, vindt GroenLinks dit te grootschalig voor de dekzandrug.

Geluidsoverlast is eveneens een belangrijk hangijzer. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 70 dB wel ongeveer het maximum is zonder dat er gehoorschade optreedt. GroenLinks pleit er dan ook voor om die norm te hanteren. De fractie wil geen verhoging van de geluidsnorm ten opzichte van de vorige evenementennota en wil ook dat er tijdens evenementen rapportages worden opgesteld op basis van metingen, in hoeverre organisatoren zich houden aan de toegestane norm.

In het bestemmingsplan van Park Schothorst staat voor de dekzandrug wel de bestemming evenementen­terrein, maar er staat ook in dat er maximaal 3 evenementen per jaar plaats mogen vinden. Uitvoering van deze nota is volgens de fractie van GroenLinks dan ook niet mogelijk op basis van het huidige bestemmingsplan.

 

   Informatie Evenementennota 2009-2015    Nieuws 2008 GroenLinks wil culturele diversiteit stimuleren    Reageren Annemiek de Crom, fractievoorzitter GroenLinks, a.decrom@raad-amersfoort.nl