Daan Vosskuhler is recent lid geworden van GroenLinks. Hij is een van de initiatief­nemers van het BewonersWeb en schrijft blogs op het gebied van zorg+welzijn. In de aanloop naar de verkiezingen en het uitrollen van de transities in de wijken heeft hij een blog geschreven die specifiek betrekking heeft op de lokale GroenLinks politiek. Lees zijn nieuwe blog: GroenLinks en de organisatie van de beweging in het sociale domein.

GroenLinks en de organisatie van de beweging in het sociale domein

Opmerkelijk hoe vaak het in de stedelijke politiek gaat over de wijken en hun bewoners. Menig politieke partij zet in op het belang van wijkontwikkeling en het steunen van lokale initiatieven, waarbij vooral de term 'burger­initiatief' hot is. Nu laat de burger zich bepaald niet onbetuigd, waar het gaat om pogingen de leefbaarheid in buurten en wijken te verbeteren.

Het thema 'groen' is daarbij sterk in opkomst. Buurttuinen, postzegeltuinen, heemtuinen, kleinschalige voedsel­productie in wijken, ze zijn allemaal in Amersfoort te vinden. Ook duurzaamheids­projecten rond verantwoord energiebeheer zijn in opkomst.

Als nieuw thema komt daarbij de noodzaak voor buurtbewoners om na te denken over hun bijdrage aan het welzijn+zorg domein, nu er van rijkswege duidelijk wordt gemaakt dat de 'eigen verantwoordelijkheid' als een rode draad door de huidige transities lopen. En juist op dit gebied constateer ik dat het burger­initiatief achterblijft. Deels is dat te verklaren door de onzichtbaarheid van vele spontane vormen van burenhulp en informele zorg die op straatniveau plaats vinden.

Echter waar het gaat om het gebruikmaken van bestaande bewoners­netwerken bij de decentralisatie van welzijn+zorg naar de wijken wordt het opmerkelijk stil. In de grote stoelendans rond de formering van wijkteams wordt de systeem­wereld van politiek en instellingen nog dermate opgeslokt door de eigen besognes dat van coöperatie met lokale expertise in de wijken geen sprake is.

En dat is een harde constatering, gezien alle beleids­intenties. Zo valt mij bijvoorbeeld op dat er via de kerken een indrukwekkend netwerk bestaat van honderden vrijwilligers, die diaconaal werk doen rond thema's als eenzaamheid, armoede­bestrijding en ouderenzorg. En als het gaat om de 'blik achter de voordeur' rond gezinnen die op meerdere leefgebieden in de gevarenzone verkeren, dan zijn het de medewerkers van de corporaties die daar gedetailleerd zicht op hebben. Zij spelen echter binnen de wijktransities nauwelijks rol van betekenis, en weet de stedelijke WMO-raad zich geheel buitenspel te staan.

Binnen de gemeenteraad, die zich buigt over het beleid rond het sociale domein (zie YouTube: Raad 12 nov 2013 AmersfoortGezien) ontbreek veelal het gedetailleerde zicht op deze ontbrekende schakels. Daarmee dreigt de huidige transitie een institutionele transitie te worden, ondanks alle beloften van meer kwaliteit voor minder geld.

Binnen de gemeenteraad zijn raadsleden nodig die zich laten voeden door gedetailleerde informatie over bovenstaande tendensen. Dat betekent een diepte-investering in het onderhouden en ontwikkelen van netwerken op buurt en wijkniveau.

Juist in de koppeling van groen, duurzaamheid en welzijn+zorg thema's op lokaal niveau kan en moet GroenLinks zich de komende jaren onderscheiden. Althans als ik het verkiezings­programma goed gelezen heb. En dat doe je niet binnen een termijn van vier jaar! Dat is duurzaam proces met een enorme uitdaging voor de partij die groen, duurzaamheid en zorg op lokaal niveau wil empoweren.

   Weblogs van Daan Vosskuhler GroenLinks en de organisatie van de beweging in het sociale domein Wijk en transitie: wat merkt de wijkbewoner ervan    Reageren naar Daan Vosskuhler daanvosskuhler@groenlinksamersfoort.nl