Stadsring Amersfoort
Stadsring Amersfoort

Groene golf verslechtering voor fietser

De situatie voor voetgangers en fietsers is aanmerkelijk verslechterd sinds de invoering van de zogenaamde 'groene golf' op de Stadsring in Amersfoort. GroenLinks vraagt het College van B en W daarom om actie.

Begin maart werden de verkeerslichten op de Stadsring zodanig afgesteld, dat auto's vlotter kunnen doorrijden. Het gevolg is dat langzaam verkeer uit de kruisende straten langer moet wachten. De verkeerslichten voor dit verkeer slaan soms meerdere beurten over en gaan vervolgens zo kort op groen, dat niet alle wachtende fietsers kunnen oversteken.

GroenLinks-raadslid Astrid Janssen vindt dit een onacceptabele situatie. "Begin maart heeft GroenLinks nog bij het college geïnformeerd naar de gevolgen voor voetganger en fietser en toen heeft wethouder Buijtelaar van verkeer beloofd dat die zouden meevallen: maar 3% langer wachten. In de praktijk blijkt dit echter veel meer, met alle gevolgen vandien. Bij de oversteekplaatsen onder andere aan het eind van de Heiligenbergerweg, de Utrechtseweg, de Hendrik van Viandenstraat moet langzaam verkeer soms minuten langer wachten. Het gevolg is dat steeds meer mensen het rode licht negeren. Dat is onverstandig, maar de groene golf werkt dit in de hand. Het levert onveilige situaties op." Janssen heeft het college in schriftelijke vragen om actie gevraagd.