De regels op de begraafplaatsen van de gemeente Amersfoort maken eeuwige grafrust nu nog niet mogelijk, maar als het aan ons ligt komen we tegemoet aan deze wens, waarover de gemeenteraad vanavond zal stemmen.

Nu koop je een graf voor bepaalde tijd en mogen je nabestaanden de grafrechten steeds verlengen. Dit biedt geen garantie voor eeuwige grafrust en dat is juist zo belangrijk voor Amersfoorters die joods of moslim zijn.

De gezamenlijke moskeeën hebben gevraagd om een islamitische begraafplaats te mogen beginnen, maar een plek vinden is moeilijk. De generatie die nu nadenkt over het eigen afscheid, wil niet meer per se in het land van herkomst van voorouders begraven worden, maar in hun eigen Nederland.

Het voorstel dat er nu ligt, is een goede eerste stap, vinden wij. Voor ons is onze stem voor dit voorstel een vanzelfsprekendheid.

Wie in Amersfoort is opgegroeid, hier heeft gewerkt en gewoond, zijn wortels heeft (gekregen), moet zijn of haar laatste rustplaats in de eigen stad kunnen vinden.

Onze stad telt negen begraafplaatsen. Drie van deze begraafplaatsen zijn gemeentelijke begraafplaatsen. Deze vallen onder Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA).