Graag een progressieve en slagvaardige coalitie

Nog nooit was GroenLinks zo groot in Amersfoort. De derde partij van de stad en zes zetels: met recht een historische uitslag!
Bij de verkiezingen waren wij niet de enige partij die 6 zetels behaalde. Dit maakt de formatie van een nieuwe coalitie ingewikkeld.

 

Afgelopen donderdag zijn maar liefst zes GroenLinkse raadsleden geïnstalleerd in de gemeenteraad: Astrid Janssen, Dillian Hos, Youssef el-Messaoudi, Jeroen Bulthuis, Linda van Tuyl en Bram Leeuwenkamp. Met ondersteuning van Tanika Scherbinski (onze nummer 7, die we zullen voordragen als buitengewoon fractielid) en Ida Bromberg als onze onvolprezen fractie-assistent gaan we er de komende vier jaar tegenaan. Dank allemaal voor jullie steun tijdens de campagne en in het stemhokje!

Formatie
Er is niet een partij die duidelijk de leiding kan nemen bij de formatie van een nieuwe coalitie; ook D66, VVD en CDA haalden zes zetels en het verschil tussen D66 en VVD als nummers 1 en 2 is maar heel klein. D66 verloor, waar VVD, GroenLinks en CDA juist wonnen. Er is een verkenner aangesteld, die dezer dagen met alle partijen in gesprek gaat en hierover verslag zal uitbrengen aan de gemeenteraad.

Ook ons onderhandelingsteam namens de fractie – Astrid en Dillian – is bij de informateur op gesprek geweest. In dat gesprek hebben zij op tafel gelegd dat wij graag een progressieve en slagvaardige coalitie zien die grote stappen gaat zetten waar het gaat om duurzaamheid en de sociale agenda. GroenLinks doet daar graag in mee, maar niet tegen elke prijs.

Als het aan ons ligt moeten in de formatie in elk geval de volgende onderwerpen op tafel komen: Duurzaamheid en mobiliteit (oa gasloze toekomst, schone stroom, autoluwe binnenstad, Westelijke ontsluiting en schone lucht), Leefomgeving en wonen (oa bomen en groen, woningbouw, omgevingswet), de Eerlijke stad (oa Regenboogstad, discriminatie, integratie, cultuur en participatie), de Sociale agenda (oa wachtlijsten in de zorg, schulden en armoedebestrijding).

Een progressief stadsbestuur
Met de zetelverdeling zoals deze na de verkiezingen is, zijn coalities van vier of van vijf partijen mogelijk. Wij hebben een voorkeur voor een vierpartijencoalitie, omdat deze meer stabiliteit en slagkracht oplevert dan een samenwerking tussen vijf partijen. Op basis van de uitslag zou een samenwerking tussen de vier grote partijen voor de hand liggen: D66, VVD, GL, CDA. We hebben de informateur laten weten dat deze niet onze voorkeur heeft. We vinden zo’n coalitie te rechts en te conservatief.

Wij gaan liever voor een progressief stadsbestuur dat ambitieus de duurzaamheidsvraagstukken kan en wil oppakken. Wij zien op basis van de verkiezingsprogramma’s grote verschillen met het CDA als het gaat om duurzaamheid. Het VVD-programma is sterker op duurzaamheidsgebied, maar met deze partij hebben wij op het sociaal domein weer flinke inhoudelijke verschillen.
Het is vooralsnog even afwachten waar de informateur mee komt na zijn ronde.

We houden jullie op de hoogte! Vanwege de snelheid kan dat ook via Twitter en Facebook zijn, houd ons daarom ook daar in de gaten.