Vandaag, 24 januari 2012, staat wederom het bestemmings­plan Park Randenbroek en omgeving op de agenda van de raad. Zal vanavond na jaren discussie het definitieve bestemmingsplan worden vastgesteld? GroenLinks kiest langs de beek nadrukkelijk voor natuur boven recreatie. Daarom dient de fractie een amendement in om de geplande fietspaden langs en over de beek te schrappen. Lees de weblog van Frans Prins.

Het bestemmingsplan vinden we in grote lijnen goed. Het biedt bijvoorbeeld een versterking van de Ecologische Hoofd­structuur (EHS). Ook is er evenwicht gevonden tussen de verschillende functies van het park, te weten natuur, recreatie en sport, met één grote uitzondering, namelijk de geplande fietspaden langs de westzijde van de Heiligenberger­beek en van de Ringweg Dorrestein over de beek naar het Elisabeth­terrein. Deze fietspaden willen we schrappen uit het bestemmings­plan. Waarom?

1. We kunnen niet uitsluiten dat de fietspaden verstoring of negatieve gevolgen hebben voor de ecologische verbindings­zone, de Heiligenberger­beek. Bureau EcoGroen Advies pleit er in de rapporten van 2009 en 2011 nadrukkelijk voor om de fietspaden ver van de beek te leggen. (Rapport 2009: "Door bijvoorbeeld de aanleg van fiets- en wandel­paden direct langs de EVZ Heiligenberger­beek te vermijden, kunnen negatieve effecten grotendeels worden weggenomen"; Rapport 2011: "Aanbevolen is bijvoorbeeld om de aanleg van fiets- en wandel­paden direct langs de EVZ Heiligenberger­beek te vermijden"). Zo is het echter niet opgenomen in het bestemmings­plan. Op sommige plekken ligt het fietspad bijkant op de oever van de beek, en dat is voor GroenLinks niet acceptabel.

2. Het college geeft argumenten om de fietspaden wel aan te brengen, namelijk bereikbaarheid en recreatie. Dat zijn geen sterke argumenten. Wat bereikbaarheid betreft zijn er uitstekende alternatieve fietsroutes om in het park te komen, bijvoorbeeld bij de villa. Voor een recreatieve functie lijkt het stuk fietspad te klein. De recreatie vinden we bovendien, als het om de beek gaat, veel minder belangrijk dan de natuur. Ook het argument van het college dat er nu al gefietst wordt, en dat daarom die fietspaden moeten worden aangelegd, is niet sterk. (Hoe zou het zijn als bij het honden­beleid die redenering werd gevolgd? Veel loslopende honden in het park?). Ook het argument dat het gehele plan een versterking van de ecologische hoofd­structuur betekent zegt niets specifiek over eventuele negatieve gevolgen van een fietspad langs de beek. Zonder deze fietspaden zal de versterking alleen maar groter zijn, is onze mening.

Het gaat bij het vaststellen van het definitieve bestemmings­plan over een afweging tussen natuur, sport en recreatie, en GroenLinks kiest langs de beek nadrukkelijk voor natuur boven recreatie. Daarom dienen we vanavond een amendement in waarin we voorstellen de bovengenoemde fietspaden te schrappen. We hopen op steun van andere fracties, zodat we de Heiligenbergerbeek in de toekomst de ruimte kunnen geven.

   Weblog Weblog van Frans Prins    Reageren Frans Prins,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
f.prins@raad-amersfoort.nl