Els Vallentgoed (45) is al een jaar of twintig GroenLinkser en nu een trotse lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik heb vanuit mijn hart ‘ja’ gezegd, omdat ik GroenLinks heel erg steun en dat met deze plek op de lijst ook kan laten zien.” 

In het Soesterkwartier vormt ze met haar dochter van 13 een tweepersoons gezinnetje. Soms is dochterlief bij haar andere moeder, de ex van Els, en af en toe zijn ze met zijn drieën. Dan hebben ze namelijk Dellina* over de vloer; een 22-jarige Eritrese. Ze kennen haar via het SOVEE-project Mijn tweede familie, dat alleenstaande jonge vluchtelingen koppelt aan gezinnen. “Als Dellina hier is, doen we spelletjes of eten we samen. Dit voelt hopelijk als een thuisplekje voor haar. Ze vindt het ook leuk om door ons over Nederlandse gewoontes te leren. En wij zijn zelf ook nieuwsgierig. Zo heeft Dellina laatst geleerd dat wij op 25 december kerst vieren, en weet ik nu dat Koptische Christenen dat op 7 januari doen.” 

Het openstellen van haar gezin is haar kleine bijdrage aan de verwezenlijking van een ideaal. “Ik vind dat iedereen in Nederland welkom moet zijn. Mensen gaan niet zomaar weg uit hun eigen land. Ze zoeken veiligheid en een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen. Daarnaast vind ik het goed dat mijn dochter eens iemand leert kennen buiten haar eigen bubbel en leert dat het niet vanzelfsprekend is hoe goed wij het hebben.” 

Ik vind dat iedereen in Nederland welkom moet zijn

Een andere belangrijke waarde is voor haar, dat iedereen zich prettig en veilig moet kunnen voelen, ook mensen uit de LHBTIQ-gemeenschap. Els heeft zelf, op wat minder tactische opmerkingen na, geen problemen ondervonden door haar geaardheid, “maar die problemen zijn er wel nog steeds. En daardoor zijn er nog veel mensen die niet uit de kast durven komen, bijvoorbeeld op hun werk. Dat veroorzaakt stress en ziekteverzuim. Het helpt als het normaler wordt. En dus vind ik het mooi dat Amersfoort koploper is als het gaat om de regenboogagenda en nu een Denktank Inclusieve Stad in het leven heeft geroepen. Als ik op Coming Out Day de regenboogvlag voor het stadhuis zie wapperen en regenboogvlaggetjes zie aan de Onze Lieve Vrouwetoren, geeft me dat het gevoel dat de gemeente ons ziet. Dat maakt me trots, en ik weet dat GroenLinks aan dit soort dingen een grote bijdrage heeft geleverd.

“ Als ik op Coming Out Day de regenboogvlag voor het stadhuis zie wapperen en regenboogvlaggetjes zie aan de Onze Lieve Vrouwetoren, geeft me dat het gevoel dat de gemeente ons ziet. ”

Ja, haar idealen zijn bij GroenLinks in vertrouwde handen. Ze heeft trouwens ook van dichtbij kunnen zien hoe haar partijgenoten politiek bedrijven, toen ze zelf bij de gemeente werkte. “Ze voeren altijd debat op inhoud, nooit op de man. En ik zag dat GroenLinks echt staat voor zijn idealen. Het zijn hele gedreven mensen. Maar eigenlijk zijn alle gemeenteraadsleden dat. Stuk voor stuk zijn ze gepassioneerd om van Amersfoort een betere stad te maken, ieder vanuit zijn eigen waarden. Dat vond ik mooi om te zien.” 

*De naam Dellina is gefingeerd; zij wil liever niet met haar echte naam op sociale media

- Geschreven door Esther Postema

Zorgen voor elkaar - theekopjes

Zorgen voor elkaar

Op onze social mediakanalen besteden wij graag aandacht aan initiatieven binnen het thema 'Zorgen voor elkaar'. Boodschappen doen voor een wijkgenoot, de stoep vegen voor de buurman of een praatje maken met een vreemde op straat. Het draagt bij aan een socialere en warmere stad. 

Heeft iemand het afgelopen jaar iets moois voor jou gedaan? Of zorg jij op een bepaalde manier voor een ander in de stad? Wij zetten deze verhalen de komende tijd graag in het zonnetje. 

Deel jouw verhaal via onze vragenlijst.