Ons raadslid Youssef el-Messaoudi heeft etnisch profileren op de raadsagenda gezet, in combinatie met een presentatie van de organisatie Controle Alt Delete (CAD) die zich inzet 'voor eerlijke en effectieve controles'. “Boa’s nemen steeds meer taken van de politie over, krijgen meer bevoegdheden en je merkt dat zij neigen naar etnisch profileren, waardoor discriminatie dreigt toe te nemen.”

 

Zelf heeft Youssef dit ook regelmatig ervaren. “Het lijkt me goed dit bespreekbaar te maken. Weten dat dit gebeurt en daar opmerkzaam op zijn, is al een begin van de oplossing van het probleem.”

De raad gaat na het zomerreces in gesprek over etnisch profileren, een vorm van discriminatie waarbij politie, of gezagsdragers zoals boa’s, iemand controleert, fouilleert of aanhoudt (mede) vanwege huidkleur of herkomst.

Ook volgens Amnesty International Nederland worden etnische minderheden in ons land vaker onderworpen aan politiecontroles terwijl daar geen objectieve reden voor is. “Etnisch profileren draagt bij aan een negatieve beeldvorming over etnische minderheden, schaadt de legitimiteit van de Nederlandse politie en draagt niet bij aan de bestrijding van criminaliteit,” aldus deze organisatie.