Het verkeersbesluit tot eenrichtingsverkeer in het Vermeer- en Leusderkwartier heeft tot een hoop commotie geleid de afgelopen weken. Bewoners vroegen de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 4 maart om deze maatregel in te trekken. GroenLinks vindt dat er breder moet worden gekeken: is bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Roethofpoot’ wel nodig? GroenLinks en SP dienden daarom met succes een motie in. Het college van B en W moet nu met nieuwe informatie komen.

De Kersenbaan is een ingewikkeld dossier. Wat ging er vooraf? In december 2008 is in de gemeenteraad besloten om de Kersenbaan aan te leggen. Gekozen werd voor een variant waarbij auto’s bij de zogenaamde Roethofkruising (kruising Everard Meijsterweg/Arnhemseweg) de Kersenbaan op kunnen in zuidelijke richting. Deze afslag wordt de Roethofpoot genoemd.

Om de overlast op de Everard Meijsterweg binnen de normen te houden is tevens besloten tot een verkeersbesluit over eenrichtingsverkeer op de route Bosweg, Jan van der Heijdenstraat en Pasteurstraat, op de route Daltonstraat en Everard Meijsterweg, en op de Vermeerstraat tussen de Albert Cuijpstraat en de Bisschopsweg. Dit verkeersbesluit is vijf jaar later, op 19 februari jl., gepubliceerd en dat leidde meteen tot grote onrust in het Leusderkwartier.

De ChristenUnie had vanwege deze onrust het onderwerp geagendeerd en tevens een motie ingediend om het verkeersbesluit uit te stellen en eerst maar aan te kijken wat de Kersenbaan voor de verkeersstromen betekent voordat eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. Deze motie heeft echter geen meerderheid gekregen.

GroenLinks heeft tegen de motie van de ChristenUnie gestemd. Op de eerste plaats zitten we nog midden in de bezwaarperiode van zes weken. Inwoners van Amersfoort hebben namelijk zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het besluit. Om dan halverwege die bezwaarperiode het besluit al aan te passen (wat de ChristenUnie voorstelde) vinden we onbehoorlijk. Eerst dus de reacties van de Amersfoortse inwoners op het verkeersbesluit na de bezwaarperiode verzamelen, en dan pas overwegen of er moet worden teruggekomen op het verkeersbesluit. Maar belangrijker, als het eenrichtingsverkeer niet wordt ingevoerd en de Roethofpoot wel wordt aangelegd worden de bewoners van de Everard Meijsterweg, de Johan Karmanhof en de Snoeckgensheuvel erg benadeeld doordat de geluidsoverlast daar te groot wordt. De Roethofpoot en het eenrichtingsverkeer zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je van het eenrichtingsverkeer af, dan moet eigenlijk ook de Roethofpoot verdwijnen.

Maar kan de Roethofpoot nog uit het plan worden geschrapt? Kan dit binnen het huidige bestemmingsplan? En wat betekent dit voor de verkeersafwikkeling, voor de geluidsoverlast in de verschillende straten, voor de verkeersveiligheid (met name voor fietsers en voetgangers), voor de luchtkwaliteit, en voor de kosten. SP en GroenLinks hebben het college gevraagd al deze informatie aan te leveren vlak na de bezwaarperiode. Als die informatie op tafel ligt dan kan de gemeenteraad het eenrichtingsverkeer en de Roethofpoot heroverwegen. Want dat het voorgestelde eenrichtingsverkeer grote nadelen heeft voor het Leusderkwartier, daar is de GroenLinks-fractie wel van overtuigd.

Frans Prins,

raadslid en lijsttrekker,

GroenLinks Amersfoort.