Meer eco en minder ego

Wat heb jij met Groen?

Het is de belangrijkste en wat mij betreft mooiste kleur die er is! Ook het begrip Groen staat voor mij op nummer één, niet alleen in mijn politieke keuze maar ook in mijn persoonlijke leven. Mijn opa was hovenier. Liefde en zorgzaamheid voor planten, bomen en dieren zijn me met de paplepel ingegoten. Voor mij gaat groen dus over zorg voor de natuur. “Meer eco en minder ego” is al een jaar of vijftig mijn slagzin.

Wat hebben Amersfoorters aan Groen?

Ik ben er van overtuigd dat iedereen zich beter voelt in een groene omgeving, mij geeft het in elk geval rust. Het is ook bekend dat natuur goed is voor de gezondheid van mensen en dieren. Daarom moeten we er voor zorgen dat dit ‘groen’ dicht in de buurt is, zodat mensen kunnen wandelen, spelen, sporten, elkaar ontmoeten en groen daadwerkelijk kunnen beleven.

Groen beleid is voor mij niet alleen zorg voor stadsparken met een variatie aan bomen, planten, struiken en grassen, het is óók zorg voor trapveldjes, natuurlijke speeltuinen en bloeiende bermen. En het gaat ook over groene mobiliteit, waar voetgangers en fietsers voorrang hebben; een groene economie waar prioriteit wordt gegeven aan lokale, duurzame producten en ten slotte groen bouwen waar én in de bouwmaterialen én in de werkwijze rekening wordt gehouden met de ecologische footprint.

“ We hebben een Groenvisie, een bomenleidraad, een duurzaamheidsakkoord én heel veel (en steeds meer) Amersfoorters die zich met hart en ziel, en vooral met elkaar inzetten voor groen. ”

Hoe werkt GroenLinks hieraan in Amersfoort?

We zoeken continu aandacht voor groen. We hebben een Groenvisie, een bomenleidraad, een duurzaamheidsakkoord én heel veel (en steeds meer) Amersfoorters die zich met hart en ziel, en vooral met elkaar inzetten voor groen. Wat je aandacht geeft groeit. 

In onze stedelijke omgeving, waar ook ruimte moet zijn voor wonen en werken, is het prioriteiten stellen en de balans zoeken. GroenLinks zet zich in voor een groen, eerlijk en zorgzaam Amersfoort. Waar groen de basis is. We willen daarom echt meer ruimte voor groen in de stad, zoals meer parken en stadstuinen; meer (buurt)moestuinen en afspraken voor de aanleg van groen bij nieuwe woningbouw. Het maakt de buurt mooier en prettiger, de mens gezonder en ons klimaat en de waterhuishouding profiteren ervan.

Meer groen en meer huizen – hoe werkt dat?

Bij de bouw van nieuwe woningen komen afspraken voor de aanleg van groen, waardoor iedereen dichtbij toegang heeft tot groen. We zorgen er voor dat biodiversiteit ook in de stad kan floreren; vleermuizen en vogels ook nog ruimte hebben in nieuwbouwwoningen en bijen op zoek kunnen naar bloemen in plaats van tegels in tuinen. Een verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten is weldadig maar bovendien cruciaal voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat.

We willen dat de gemeente initiatieven ondersteunt van Amersfoorters die samen groenten en fruit willen verbouwen in de stad. Braakliggend terrein leent zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor. Stadslandbouw bevordert de regionale productie van voedsel en bewustzijn over waar je eten vandaan komt.

Kan groen bewoners verbinden?

Mijn hart gaat altijd uit naar al die vrijwilligers die zich op vele terreinen, zoals groenonderhoud, sportverenigingen, scouting, culturele activiteiten en noem ze allemaal maar op, met hart en ziel inzetten voor Amersfoort, voor elkaar. Groen geeft mensen de kans om samen bezig te zijn en kennis, ideeën en producten uit te wisselen, het draagt bij aan de sociale samenhang in een wijk.

“ Groen geeft mensen de kans om samen bezig te zijn en kennis, ideeën en producten uit te wisselen, het draagt bij aan de sociale samenhang in een wijk. ”
foto

Ons Verkiezingsprogramma

1. Een betaalbare woning voor iedereen

2. Een duurzame en klimaatneutrale stad

3. Een gezonde stad met toegankelijke zorg

4. Meer doen met dezelfde ruimte 

5. Meer fiets, minder auto

6. Ruimte voor natuur en water

7. Een verbonden samenleving waarin iedereen meedoet

8. Leefbare wijken

9. Kansen eerlijk verdelen

10. De kracht van de stad beter benutten