De raadsvergadering van 29 juni was de eerste raad zonder burgemeester Albertine van Vliet en de laatste vergadering voor het zomerreces. Er stonden moties over deregulering (portefeuille van GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve) en gratis openbaar vervoer voor inwoners van 65 jaar en ouder op de agenda. Een motie van BPA en GroenLinks, om gratis OV voor 65+ voorlopig te handhaven in afwachting van een discussie bij de begrotingsbehandeling, kreeg een meerderheid in de raad.
Moties gratis OV voor ouderen
Voorafgaand aan de raad is veel gebeld en gemaild, door de GroenLinks fractie onderling, en tussen de partijen, met als onderwerp het afschaffen van het gratis busgebruik van 65-plussers. In het kader van de bezuiniging in de komende vier jaar van € 20 miljoen structureel wil het college "65+, gratis met de bus" (kosten € 350.000 per jaar) niet verlengen na 31 juli aanstaande.
Een lastig onderwerp, ook voor de GroenLinks-fractie. Stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer ligt ons na aan het hart. Maar regelingen moeten wel doen waarvoor ze bedoeld zijn. Aan deze regeling zijn vijf doelen gekoppeld, waarvan drie op het gebied van mobiliteit (zoals uit de auto - in de bus en hogere waardering voor het openbaar vervoer), en twee sociaal (tegen vereenzaming en isolement).
Uit onderzoek in 2008 blijkt dat vooral al busgebruikers meer zijn gaan bussen, en dat de ouderen vooral in plaats van de fiets (of lopen) de bus nemen. Acht procent van de ondervraagden geeft aan de auto te hebben laten staan. Deze gegevens worden verschillend geïnterpreteerd door de partijen. Hier wreekt zich dat niet vooraf is aangegeven bij welke cijfers de proef geslaagd is: is acht procent minder autogebruik veel of weinig?
Maar liefst drie moties werden ingediend op dit onderwerp, twee door PvdA en SP (structureel OV 65+; verlenging tot 31 december 2011), één door de BPA en GroenLinks (verlengen tot 31 december 2010, met brede discussie in de raad).
In De Ronde (de oriënterende discussie voorafgaand aan Het Besluit) heeft Lubbertus Brugge, ons buitengewoon raadslid, aangegeven waarom: ten eerste willen we geen 'overvaltechniek' door de afschaffing binnen een maand. En we willen de periode tot 31 december 2010 gebruiken om een goede discussie te voeren over het onderwerp, en daarbij vooral kijken naar de groep voor wie de regeling wel grote betekenis heeft, met name op sociaal gebied.
Wethouder Hans Buijtelaar van de VVD raadde alle moties af. Uit onderzoeken blijkt volgens hem dat de afname van het autogebruik bijna nihil is. De afname van het isolement van ouderen is lastiger te meten. Voorop gesteld wordt dat alle buslijnen blijven, maar de vraag is of de overheid het reizen van ouderen zoveel moet subsidiëren. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouderen genoeg geld hebben en toch al met korting reizen. Kan het geld voor ouderenbeleid niet beter besteed worden?
De moties van PvdA en SP werden door GroenLinks en de andere partijen (nog) niet gesteund. De motie van BPA en GroenLinks werd uiteindelijk mede-ondertekend door PvdA, SP, CDA en Trots, en werd wel aangenomen, met 21 stemmen voor en 12 stemmen tegen (VVD, CU en deel van D66). De discussie gaat beginnen. En gratis OV voor 65-plussers is tot 31 december 2010 gegarandeerd.
Motie maak werk van deregulering
De VVD diende met andere partijen een motie in waarin het college verzocht werd om vóór 1 december a.s. een voorstel aan de raad over deregulering aan te bieden. Hiske Land reageerde namens GroenLinks met de opmerking dat de fractie blij was met de aanpassingen die eerder in De Ronde waren voorgesteld, namelijk om het verzoek om vóór 1 oktober al een tussenbalans te geven te laten vervallen. De gewijzigde motie kon wel op steun van GroenLinks rekenen. Ze wenste het college succes met de uitvoering van de motie.
Wethouder Sebastiaan van 't Erve zei namens het college de boodschap luid en duidelijk te hebben verstaan. Bij deregulering gaat het niet alleen om het bedrijfsleven en burgers, maar ook om bijvoorbeeld zzp-ers en maatschappelijke organisaties. En niet alleen de afschaffing van regels is belangrijk, maar ook (de toegang op) de procedures. Het college zal uitvoering geven aan de motie, die unaniem door de raad werd aangenomen.
VERDER-maatregel over thuiswerken
Overigens stond er ook een besluit zonder debat op de agenda, dat over een typisch GroenLinks-onderwerp gaat: het stimuleren van thuiswerken om mobiliteit tegen te gaan. Het voorstel van het college werd dus zonder discussie raadsbreed aangenomen.
Om 5% reductie van het autoverkeer in de spits te bewerkstelligen, kunnen bedrijven een aanvraag indienen voor een subsidie voor 'tijdordeningsmaatregelen': door middel van een investering van 3 miljoen euro reizen ruim 3000 medewerkers straks 2 dagen per week niet of buiten de spits naar het werk.
Reageren Mustafa Özcan, raadslid GroenLinks Amersfoort, m.ozcan@raad-amersfoort.nl