De toekomst van Nederland begint in de stad. In de energieke drukte van zoveel mensen, kleine bedrijven en grote ondernemingen ontstaan voortdurend creatieve oplossingen. De stad vernieuwt zichzelf en slaat nieuwe wegen in. GroenLinks gelooft in de kracht van de stad.
In moderne steden ontstaan nieuwe banen. Er is ruimte en aandacht voor alle inwoners, van stokoud tot piepjong. En omdat moderne steden compact zijn, met veel verschillende functies dicht op elkaar in slim geplande wijken, zijn ze ook schoon: dankzij efficiënt energiebeleid, openbaar vervoer en natuurlijk de fiets. Bovendien biedt de compacte stad meer ruimte voor groen: parken, bermen en bomen bínnen de stadsgrenzen. Er is ook meer ruimte voor het platteland er omheen, want een compacte stad dijt niet uit.
Wie aan de toekomst wil bouwen, moet dus in de stad aan de slag. En GroenLinks heeft grote ideeën voor de toekomst. Over nieuwe manieren van leven die schoon en duurzaam zijn, over een levensstijl die een nieuwe toekomst mogelijk maakt. Ideeën over hoe we aan het werk kunnen blijven en economische tegenslag kunnen overwinnen. Over de waarde van investeren in vooruitgang, in onderwijs, in samenleven. Maar die ideeën alleen zijn niet genoeg. Het Nederland van nu vraagt om een krachtige aanpak, want de problemen zijn groot en urgent. Er moet nu werk komen, minder vervuiling, minder energieverspilling. Het goede nieuws: met de acties die nu zo nodig zijn, kunnen we meteen een nieuwe weg inslaan. Daadkrachtige bestuurders kunnen dus een groot verschil maken - juist nu.
Wethouders van GroenLinks bewijzen met hun harde werk al jaren dat het kan. GroenLinks bestuurt in veel Nederlandse steden (zoals Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Breda, Rotterdam, Apeldoorn, Maastricht, Hengelo, Den Bosch en Amersfoort) en dat worden er alleen maar meer. Een stad die groen is, werkt. Door te investeren in duurzaamheid - iets wat hoe dan ook moet gebeuren - kunnen duizenden mensen nu aan de slag. Een groene stad zorgt voor geïsoleerde huizen, voor schone bronnen van energie, voor meer openbaar vervoer. Maar een groene stad investeert ook in mensen: ze is compact, schoon en fijn om in te wonen en te werken. In dit manifest lees je hoe GroenLinks bouwt aan die moderne, groene stad. Want de groene stad werkt.
Femke Halsema, Maarten van Poelgeest, Jan van der Meer, Karin Dekker, Wilbert Willems, Rik Grashoff, Michael Boddeke, Gerdo van Grootheest, Janneke Oude Alink en Bart Eigeman.
Download:
DeGroeneStadWerkt.pdf (1.09 MB)
Lees verder:
- De Amsterdamse Zuidas
- Apeldoorn: van nettenfabriek tot creatief centrum
- Groningen bouwt de regiotram
- Nijmegen wordt klimaatneutraal
- Breda bouwt duurzame energiebron
- Een schoon, nieuw zwembad in Maastricht
- Rotterdam Climate Initiative
Een betere toekomst: Onderwijs en integratie