Tijdens De Ronde, bijeenkomsten met raadsleden voorafgaand aan Het Besluit, is er gelegenheid om mondeling vragen te stellen aan het college. GroenLinks-raadslid Sieta Koet heeft op 12 maart vragen gesteld aan wethouder Bert Lubbinge over de huisvesting van Stichting Indra en over de transformatie van leegstaande panden.

Olga Badal, voormalig raadslid voor GroenLinks in Leusden en nu actief voor Stichting Indra, zoekt voor haar Hindoestaande groep (waaronder demente) ouderen een accommodatie waar een keuken is. Het gezamenlijk eten klaar maken en met elkaar een maaltijd houden is een belangrijk moment in hun dagbesteding. Veel dementerenden kunnen die handelingen uit automatisme nog aan en dat werkt stimulerend.

Het vinden van goedkope huisvesting en dagopvang voor senioren valt niet mee, ondanks de groter leegstand van gebouwen in Amersfoort. Door het sluiten van welzijns­accommodaties is er juist heel weinig ruimte voor dergelijke initiatieven.

Stichting Indra zoekt een ruimte met een keuken. De Drietand voldeed daar prima aan, maar die is nu gesloten. Ze willen twee dagen per week in een ruimte, alleen hebben ze geen geld om commercieel te huren. Het is voor een periode van één tot anderhalf jaar.

GroenLinks heeft Stichting Indra doorverwezen naar de regeling tegemoetkoming huurkosten welzijns­activiteiten. Maar hoeveel geld er nog in het potje zit weet de fractie niet; ooit was er een budget van &euro 175.000.

De stichting heeft contact met Beweging 3.0 over de overgang naar een meer stabiele situatie. Voor de langere termijn wil de Stichting Indra een vorm van kleinschalig wonen voor Hindoestaanse ouderen. De dagbesteding zou daar kunnen plaatsvinden.

Om Stichting Indra te helpen, heeft raadslid Sieta Koet van GroenLinks mondelinge vragen gesteld aan wethouder Lubbinge. Het eisenpakket, onder andere een keuken en invalide voorziening, maakt dat er nog geen ruimte gevonden is. Om deze groep niet te lang te laten wachten denkt Lubbinge aan een tussentijdse oplossing.

Sieta Koet heeft er tevens op gewezen dat het niet ondenkbeeldig is dat groepen meerdere keren moeten verhuizen voordat ze definitief een plek hebben. De wethouder beaamde dat deze problematiek in een bredere context dient te worden geplaatst. Lubbinge heeft toegezegd de raad te informeren over de voortgang.

   Informatie Stichting Indra: Ouderenhuisvesting Midden Nederland De Stad Amersfoort: Geen plek voor Hindoestaanse ouderen    Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl