Amersfoorters die zich inzetten voor duurzaamheid, maken kans op het 'Groene Lintje'. Deze stimuleringsprijs van GroenLinks werd op 10 oktober uitgereikt door wethouder Cees van Eijk. Tot 1 oktober kon iedereen mensen, verenigingen, instellingen of bedrijven nomineren. De jury maakte voorafgaand aan de 'Dag van de Duurzaamheid' een keuze uit de nominaties.
Dag van de Duurzaamheid
Het Groene Lintje werd uitgereikt op donderdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Dit gebeurde in De War, de oude luciferfabriek aan de Eem uit 1881. Tussen 16:30 en 18:00 uur kon men een rondleiding krijgen door dit bijzondere gebouw, kennisnemen van de initiatieven die daar plaatsvinden én horen wie het Groene Lintje 2013 zou mogen dragen!.
Kijkje in De War
Voor De War was gekozen omdat De War en de Spullemannen in 2011 het Groene Lootje uitgereikt kregen. Deze speciale award hadden zij gekregen voor hun inzet om duurzame activiteiten te ontplooien die mensen raken. Voor de uitreiking, om 16:30 uur, werd een rondleiding georganiseerd en een kijkje in de keuken van de fabriek genomen. Bezoekers kregen tevens de kans allerlei smaken thee te proeven. De uitreiking was om 17:30 uur. Reageren? Mail dan naar groenelintje@groenlinksamersfoort.nl.
Nominaties Groene Lintje 2013 (in willekeurige volgorde; de citaten zijn afkomstig uit de mails van de personen die genomineerd hebben):
David van der Kaaden en Hendrien van Putten - Stichting Nieuwe Erven
Aan de rand van de stad, naast een nieuwbouwwijk wordt een oude boerderij met grote inzet van vrijwilligers onder de bezielende leiding van David en Hendrien gereed gemaakt voor bijzondere initiatieven van cultuur en natuur voor jong en oud. Zie ook www.nieuweerven.nl.
David en Hendrien zetten zich al jaren in om een boerderij en de grond er om heen ,een wonderschoon plekje,te behouden en hiervan laten zij kinderen,ook met beperking en volwassenen mee genieten in allerlei activiteiten,zo als groentetuintjes aanleggen en onderhouden,maar ook muziekavonden rondom een kampvuur ,waar een wetenschapper kan zitten als toeschouwer naast een kunstenaar,duurzaamheid in al zijn facetten. Wat nu ook gestalte krijgt in de enorme renovatie die door een aannemer gedaan wordt met hulp van vele vrijwilligers van de Nieuwe Erven een uniek project!.
Stichting Nieuwe Erven leren op hun sociale werkplaats en moestuin kinderen en volwassenen om te gaan met verse eerlijke producten maar ook het belang van hergebruik van materialen en door met eerlijk werk samen een klus altijd te klaren is.
De stichting en dan in het bijzonder David v.d. Kaden lukt het om de boerderij Randwijk te restaureren met inzet van heel veel vrijwilligers om het daarna te gebruiken als kunstzinnig, wetenschappelijk en bioloisch broeinest voor de buurt. David is al vanaf het eerste moment aanjager van het project.
Sjors Overbeek - Natuurtuin Keerkring 118
Sjors is duurzaam. In 2008 heeft hij samen met een groep buurtbewoners een stuk loze grond met afval en onkruid omgetoverd tot een prachtige natuurtuin. In deze tuin komt de hele buurt samen. Volwassenen en kinderen van de huizen aan de Keerkring, maar ook van het woonwagenkamp en de sociale huurflats. Wij zijn in 2010 in deze buurt komen wonen. De Natuurtuin was er dus al en voor ons een gegeven. Sjors is in zijn vrije tijd altijd in en bij de tuin te vinden. Voor onderhoud aan de tuin, maar ook om grote tafels te maken, kippenhokken, blote voeten pad, noem maar op. Uiteraard helpt de buurt graag, maar Sjors is iemand die het voortouw neemt en dingen organiseert. Op dit moment is het voor ons heel spannend of de tuin mag blijven. De gemeente wil de tuin voor een habbekrats verkopen terwijl de tuin samen met de weggeefwinkel de bestemming van het perceel al maximaal invult: Maatschappelijk en Cultureel. En dat op een zeer duurzame manier. Het behouden van de Natuurtuin is dus heel duurzaam. Iets waar Sjors zich ook erg hard voor maakt. Samen met Margot Klaasen van de weggeefwinkel en Betsy Veerman van het woonwagenkampje vormen ze het hart van het actieteam voor het behoud van de Natuurtuin en de Weggeefwinkel. Actie moeten voeren omdat het nodig is, terwijl die tijd natuurlijk veel leuker besteed kan worden in de tuin door kinderen te leren wanneer bramen geplukt kunnen worden. Daarom verdient Sjors een Groen Lintje!.
Sjors heeft vanaf het moment dat hij in de wijk Koppel woont zich sterk gemaakt voor de buurtnatuurtuin aan de keerkring. Toen de tuin er eenmaal lag heeft Sjors deze voor een groot deel zelf gevuld en onderhouden. Een groot deel van zijn vrije tijd steekt hij in het maken van houten meubels voor de tuin, het verzorgen van de kippen en de onderhoud van de tuin. Nu de tuin dreigt te verdwijnen is hij de aanjager van de buurt om er alles aan te doen de tuin te behouden. Hij geniet met volle teugen van de natuur, maar even zoveel van de buurtbewoners en kinderen die in de tuin samen komen en spelen. Hij spant zich extra in voor de kinderen uit de flats in de buurt om de tuin ook voor hen toegankelijk te houden en begeleidt deze kinderen bij het juiste gebruik van de tuin. De facebookpagina van deze tuin wordt regelmatig gevuld met foto's van zijn hand. Van spelende kinderen tot het kleinste diertje dat te vinden is in de tuin. Hij heeft oog voor ieder detail. Bovendien bedenkt hij steeds weer nieuwe invullingen zodat de tuin vooral bij kinderen spannend en interessant blijft: zoals het blote voeten pad, de tipi en de waterpomp. We kunnen zeggen dat Sjors de buurttuin is.
Wendy van Offeren - Raad van Advies NMU, lid Kerngroep Samenwerking Elisabeth Groen, initiatiefnemer Klankbordgroep Bomen Amersfoort, Stichting Het Beekdal (hetbeekdal.nl)
Wendy is een bevlogen groenadept en heeft een tomeloze inzet voor recente ontwikkelingen tbv Park Randenbroek, afschaffing van de kapvergunning, waardevolle bomenlijst en de megakap van bomen ivm de dijkverzwaring van de Eem. Als onbetaalde vrijwilliger zet ze zich meer dan 40 uur per week in voor bovengenoemde projecten. Terwijl ambtenaren op vakantie waren heeft ze zelfs in de zomerperiode doorgewerkt ivm Park Randenbroek)! Als jurist heeft ze een gedegen en feilloze kennis van juridische procedures de ze ook gratis verstrekt aan raadsleden (!) en waarbij betaalde medewerkers van de gemeente verbleken. Via haar twitter communiceert ze op prettige en inzichtelijke wijze naar iedereen die haar volgt en ook andere groene ontwikkelingen zijn te lezen via haar twitter. Ik zou haar voor willen dragen voor een 'gouden' groen lintje!!.
Wendy heeft zich bij diverse "groene projecten"in de stad van onschatbare waarde getoond. o.a. bij het samenstellen van de Bomenlijst als vervanger[helaas] van de kapvergunning, het groen houden van de Elisabeth locatie en het inrichtingsplan daarvan, het oprekken van de bomencompensatie i.v.m. het dijkverbeterplan langs de Eem.
Wendy heeft zich enorm ingezet voor een groen beekdal; behoud van bomen in park randenbroek; en het behoud van waardevolle bomen in Amersfoort. Zij bestudeert alles en weet bestuurders op basis van de eigen vastgestelde randvoorwaarden bij de les te houden. Zij heeft een niet aflatende motivatie om zich in te blijven zetten voor behoud van groen in Amersfoort.
Martin Bos, eigenaar 2Wielkoeriers Amersfoort
De groenste ondernemer. Martin heeft een fietskoeriersbedrijf en probeert op die manier op een verantwoorde en snelle wijze de ondernemer in Amersfoort te ontlasten van bezorgproblemen. Hierdoor neemt het -onnodig- auto verkeer in de stad af. Zie ook zijn website www.2wielkoeriers.nl.
2Wielkoeriers is het groenste vervoer in Amersfoort en omgeving. Daarnaast is Martin zeer gepassioneerd als het gaat om duurzaamheid. Reden genoeg voor een nominatie. Innovatief en onderscheidend!.
Uitstekende CO2 vrije en (dus) milieuvriendelijke dienstverlening.
Martin is een collega fietskoerier. Hij zet zich elke werkdag in om post, pakketten, medicijnen en meer op een duurzame manier te vervoeren in Amersfoort. Bovenal ook een sympatieke behulpzame collega voor deze collega fietskoerier in Alphen aan den Rijn.
Zeer zinnig en praktisch initiatief!.
Abel Hertzberger en Magda van der Ende - De Expeditie
Abel en Magda van de Expeditie aan de Schimmelpenninckade zijn al jaren bezig met bewustwording van duurzaamheid, milieu en voeding. Zij verdienen dat lintje omdat zij als stille werkers met een enorme inzet en talloze activiteiten vele mensen al hebben geïnspireerd en nog inspireren om mee te bouwen aan een duurzame samenleving. Zijn sociaal geëngageerd en geven o.a. praktische voorbeelden door biologische maaltijden te organiseren voor wie maar wil met weinig of geen geld. Van harte aanbevolen!.
Wytze Nauta - EEMSTADboerderij
Initiatiefnemer stadsboerderij Amersfoort. EEMSTADboerderij, dat is nu de naam en website www.eemstadboerderij.nl. Doel: bewustwording: waar komt ons voedsel vandaan. Hoe creeer je bewuster koopgedrag. verbinding mensen en voedsel door kleinschalige productie. Mensen kunnen zien, kunnen beleven, kunnen proeven. Laagdrempelig, begrijpelijk, waar komt het voedsel vandaan. Deze zomer eerste oogst in Schothorst en Vathorst: suikermais, aardappelen, pompoenen, graan (short foodmiles!).
Carolien Mastenbroek – Postzegelpark Leusderweg
Carolien is de initiatiefnemer van het Postzegelpark aan de Leusderweg: een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Dit is dus niet alleen een groen, maar ook een sociaal initiatief.
Bart Iping - Ecoburgers Valleikanaal Amersfoort
Onder leiding van de gemeente Amersfoort en met begeleiding van boswachter Jan de Groot werken burgers van Amersfoort een ochtend in de twee weken aan het ecologisch beheer van het Valleikanaal, als ecologische verbindingszone. De ecoburgers denken mee over een zo zinvol mogelijk uitvoering van het ecologische beheer. Er wordt bijgehouden hoe verschillende methoden van verwijdering van ongewenste begroeiing uitpakt; en er is een begin gemaakt aan het tellen van sporen van dieren die de passages onder de bruggen in deze ecologische verbindingszone gebruiken. Met de gemeente wordt overleg gepleegd over het aanpassen van gebruiksregels van het kanaal en de bermen, nadat het kanaal als ecologische verbindingszone is ingericht. De ecoburgers zijn zeer gemotiveerd om hun krachten voor dit doel in te zetten. Met de gemeente wordt nagedacht over werving van nieuwe ecoburgers. De huidige leden willen graag andere burgers enthousiasmeren en inwerken om deze groenklus samen beter te kunnen klaren.
Bart Iping is ook actief in de KNNV (vereniging voor veldbiologen)en is voor de andere ecoburgers een vraagbaak voor wat betreft door dier- en plantensoorten. Hij heeft voor een aantal diersoorten een nultelling gedaan en meldt ook bijzondere vondsten. De ecoburgers zoeken samen met de gemeente naar een manier om omwonende burgers op een aantrekkelijke manier te informeren over het ecologisch beheer en hen te vragen om daaraan ook hun bijdrage te leveren door het nalaten van verstorend gedrag. Eén van de ecoburgers heeft samen met gemeenteambtenaren een folder over het werk van de ecoburgers gemaakt (bijlage), die kan worden ingezet om belangstellenden te informeren over ons werk. Een belangrijk 'middel' in de PR van het ecologisch beheer van het Valleikanaal. Daarmee kunnen wij een leuk antwoord geven op nieuwsgierige vragen/opmerkingen van passanten, die van hun belangstelling blijkgeven.
De toekenning van het Groene Lintje 2013 zal het de ecoburgers gemakkelijker maken om de bevolking van Amersfoort te informeren over het belang van deze verbindingszone, die dwars door onze stad loopt en daarmee behoorlijk kwetsbaar is. Er is veel samenlevingsgeld geïnvesteerd in de aanleg van deze ecologische zone; een optimaal beheer is noodzakelijk om die investering 'terug te verdienen'. De medewerking van Amersfoorters die deze verbindingszone mede-gebruiken voor recreatieve doeleinden, is daarvoor nodig.
Weggeefwinkel De Koppel
Ze verdienen het om door te gaan met hun prachtige initiatief : de weggeefwinkel zelf; de groentetuin; de speelplaats . Sterke doelstelling: ontmoetingsplek voor met name minder bedeelden; sterke organisatie door deskundige betrokken mensen . Een plek als deze is noodzakelijk in een tijd van recessie. Doel bouwplan gemeente wordt nergens duidelijk gemaakt; klinkt volstrekt onzinnig als je het afzet tegenover de functie die de weggeefwinkel heeft in deze wijk en voor de stad. Bovendien staat het plan haaks op eerder gedane beloftes aan de weggeefwinkel.
Het is het laatste plekje groen in wijk de Koppel.
Hergebruik zouden we veel meer moeten doen, want er wordt te veel weggegooid en geconsumeerd, en voor mensen met een kleine beurs een ideale oplossing om aan benodigde spullen te komen.
Initiatief ondersteunen van hergebruik van spullen die mensen anders in de prullenbak gooien.
Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden
KCAL verdient een lintje in verband met het ontwikkelen en produceren van de ekstertassen. Kunstzinnig, duurzaam en goed voor de werkgelegenheid. De tassen worden door kunstenares Sally Pittman ontworpen en zijn stuk voor stuk uniek. Ze worden gemaakt van kringlooptextiel en vervaardigd door vrijwilligers, stagiaires en KansJaar-medewerkers. (KansJaar-medewerkers krijgen de gelegenheid om een jaar lang betaald werkervaring bij het kringloopcentrum op te doen).
Duurzaam Soesterkwartier
Met hun wijkgerichte aanpak zet duurzaam Soesterkwartier woorden om in daden. En ze stoppen niet na een paar huizen isoleren en het leggen van zonnepanelen, ze kijken telkens of er nog meer kan: zie hun initiatief om ook met buurtmobiliteit aan de slag te gaan.