Er verdwijnt groen en water voor de bouw van de winkel.
Er verdwijnt groen en water voor de bouw van de winkel.

College omzeilt gemeenteraad bij bouw supermarkt Neptunusplein

De raadsfractie van GroenLinks is ernstig geschrokken van de plannen van het college om de bouw van een nieuwe supermarkt op het Neptunusplein toe te staan. De fractie heeft inhoudelijke bedenkingen ten aanzien van het plan. Daarnaast vindt GroenLinks het besluitvormingsproces ongelukkig gekozen.

 

De Aldi in de binnenstad wil zich vestigen op de locatie van de Drietand op het Neptunusplein. Daarmee zou het gaan om een verplaatsing van een winkel in plaats van een toevoeging. "Onzin," zegt raadslid Astrid Janssen van GroenLinks. ”Natuurlijk is dat geen verplaatsing maar gewoon een nieuwe winkelvestiging. De oude Aldi ligt 750 meter verderop in een ander winkelcentrum." In winkelcentrum Neptunusplein zijn al twee grote supermarkten gevestigd. Daarnaast vindt GroenLinks de parkeeroplossing twijfelachtig. Deels worden parkeerplaatsen gerealiseerd op het dak van de nieuwe winkel. Maar er worden ook parkeerplaatsen meegeteld uit een parkeergarage aan de Rijpstraat. Dat is wel een eindje lopen met de winkelwagen. "Is die oplossing geloofwaardig? En hoe zit het met de geluidsoverlast voor de mensen in de Rijpstraat en Willem Barentszstraat?" vraagt Janssen zich af.

De bestaande vijver achter de Drietand wordt voor de nieuwe winkel een stuk kleiner gemaakt. Er verdwijnt groen en water voor de bouw van de winkel. Ook dat is tegen het zere been van de groene fractie. Dat het college deze plannen niet aan de gemeenteraad presenteert, is opvallend. In krantenartikelen wordt gesuggereerd dat er een bestemmingsplanprocedure nodig is, maar dat blijkt niet het geval. “Het college regelt dit via een achterdeur, zodat er geen raadsbesluit voor nodig is. Heeft de gemeente dan niets geleerd van de komst van de Vomar naar het Euterpeplein?" verzucht Janssen. GroenLinks heeft raadsvragen over de kwestie ingediend.