Begin april werd duidelijk dat privacygevoelige informatie van 1900 clienten van het wijkteam in Amersfoort door een ambtenaar per ongeluk naar een verkeerd persoon waren gestuurd. Een zeer verontrustend bericht voor de slachtoffers, die nog steeds in onzekerheid verkeren over wat voor hen de gevolgen zijn en om welke informatie het precies gaat. Gaan we in Amersfoort wel op de goede manier met privacygevoelige informatie om? Voor GroenLinks was het vertrouwen in de verantwoordelijke wethouders door dit zogenaamde datalek behoorlijk geschaad.

Gisterenavond vond een interpellatie plaats over het datalek, waarin de verschillende raadspartijen bijna 100 vragen stelden en de wethouders met hun antwoorden het vertrouwen konden terugwinnen. Er kwamen schokkende feiten boven tafel, zoals: (1) privacygevoelige informatie wordt intern gewoon via mail gedeeld, en dat is zeer kwetsbaar omdat de veiligheid bepaald wordt door de oplettendheid van de medewerkers – een verkeerd ingetiept adres heeft grote gevolgen, is gebleken; (2) afspraken over de verwerking van privacygevoelige informatie waren slechts mondeling gedaan – nergens was dus vastgelegd wat er van iedereen verwacht werd en welke procedures moesten worden gevolgd om de privacy te waarborgen; (3) de gemeentesecretaris wist tien weken van het datalek af zonder de verantwoordelijke wethouders te informeren – dat geeft te denken over de cultuur binnen de gemeente.

Op veel vragen gaven de wethouders geen antwoord (“Op basis van de beschikbare informatie kunnen we hierover geen conclusie trekken” zei men steeds), maar ze verwezen op haast klinische wijze naar een extern onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd. Geen enkele keer lieten ze zien dat ze kritisch hebben gekeken naar de manier waarop Amersfoort met privacygevoelige informatie omgaat. Geen enkele keer konden ze aangeven dat Amersfoort goede afspraken heeft gemaakt over het omgaan met privacygevoelige informatie. Geen enkele keer gaven ze aan dat ze greep op de zaak hadden. Er werd gedoken en ontweken door het college. Sterker nog, dat ze in twee weken tijd niet in staat waren om relevante informatie over het datalek te verzamelen maakt het allemaal nog veel verontrustender. Tijdens de interpellatie wisten beide wethouders ons vertrouwen niet terug te winnen.

GroenLinks diende daarom met de SP en Amersfoort2014 een motie van wantrouwen in tegen de wethouders Imming en Tigelaar. De moties haalden echter geen meerderheid, en ook een motie van afkeuring haalde het niet. De avond kende eigenlijk alleen maar verliezers: wethouders die het vertrouwen verloren hebben van een groot deel van de oppositie, raadsleden die geen duidelijkheid hebben gekregen over de toedracht van het datalek en de manier waarop Amersfoort met privacygevoelige informatie omgaat, en de 1900 clienten die geen duidelijkheid hebben gekregen over de informatie die is gelekt en de gevolgen voor hen. Treurig.