Amersfoort heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot een vitale en duurzame stad als onderdeel van de 'Noordvleugel van de Randstad' met een centrumfunctie voor de regio. De belangrijkste doelstellingen voor de (ruimtelijke) toekomst van Amersfoort zijn vastgelegd in 'De Koers voor Structuurvisie Amersfoort 2030'. De raad geeft op 25 januari zijn mening over het document in De Ronde. De fractie van GroenLinks zal daarbij vooral kijken of 'De Koers' bijdraagt aan een groene en sociale samenleving.
Ruimtelijke doelstellingen
Om de ambities te kunnen waarmaken is er behoefte aan voldoende ruimte voor wonen en bedrijvigheid en versterking van de kwaliteit van de openbare ruimte. Vitaal en duurzaam betekent daarnaast een stad die CO2-neutraal en goed bereikbaar is. Een stad ook die zijn cultureel erfgoed behoudt, een prettig leefklimaat heeft én een sprankelend cultureel klimaat bezit met voorzieningen die passen bij een stad met een centrumfunctie. Dit zijn de belangrijkste doelstellingen voor de (ruimtelijke) toekomst van Amersfoort die opgetekend zijn aan de hand van bestaand beleid, onderzoeken en de resultaten van de eerste bijeenkomst met de participatiegroep. Ze zijn vastgelegd in 'De Koers voor Structuurvisie Amersfoort 2030'.
"Amersfoort heeft de afgelopen decennia veel ambities kunnen waarmaken door de stad uit te breiden. Met De Koers zetten we een trendbreuk in: de ontwikkeling van de stad vindt na Vathorst-West binnen de stad plaats. Dat brengt nieuwe, fundamentele keuzes met zich mee. In De Koers hebben we de spannende dilemma's blootgelegd, zodat we zorgvuldige keuzes kunnen maken", zegt wethouder Mirjam Barendregt, Ruimtelijke Ontwikkeling.
Inbreng participatiegroep
De participatiegroep bestaat uit ongeveer 60 personen en wordt bij elke fase van de structuurvisie betrokken. In de groep zijn naast maatschappelijke organisaties ook 15 geïnteresseerde inwoners vertegenwoordigd. Tijdens de eerste bijeenkomst van de participatiegroep in oktober 2010 zijn wensen voor de toekomst van Amersfoort opgehaald. "Dankzij de inbreng van de groep betrokkenen toetsen we de ambities en de wensen continu aan de mensen die de stad zelf maken", zegt Barendregt.
Het resultaat van de eerste participatiebijeenkomst leidt tot het voorstel om het bestaand beleid op twee vlakken aan te scherpen: op de woningbouwopgave en op de bereikbaarheid. Amersfoort heeft een diverse bevolkingssamenstelling en er is meer vraag naar woningen dan aanbod. Voor alle bevolkingsgroepen moeten woningen beschikbaar blijven en dat betekent dat er zoveel mogelijk woningen gebouwd moeten worden. Als het om bereikbaarheid gaat wil de participatiegroep een prominentere rol voor openbaar vervoer.
Samenhang en dilemma's
De doelstellingen in De Koers brengen zowel samenhang als dilemma's met zich mee. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Sommige doelstellingen op het gebied van wonen en werken verenigen zich bijvoorbeeld niet met de wensen op het gebied van duurzaamheid, natuur en recreatie. Waar kiezen we straks voor en waarvoor niet? Wat is onverenigbaar en wat kan wel prima samen? Wat kunnen we wel en niet betalen? Het zijn deze dilemma's en de samenhang tussen de doelstellingen die onderwerp van gesprek zijn tijdens de tweede fase voor de Structuurvisie Amersfoort 2030. Het antwoord op deze vragen zal worden vastgelegd in een aantal ontwikkelingsrichtingen. Die geven straks helder aan wat waar kan komen.
De ontwikkelingsrichtingen worden in het eerste kwartaal van 2011 opgesteld in samenspraak met de participatiegroep. Burgemeester en wethouders bepalen vervolgens welke ontwikkelingsrichtingen aan de hele stad worden voorgelegd. Dat gebeurt nadat de raad over die keus is gepeild. Het is de bedoeling via digitale participatie de reacties van de inwoners van Amersfoort te vragen.
Planning
Bouwstenen voor de Structuurvisie Amersfoort zijn onder meer de Woonvisie, Visie Werklocaties en het Verkeers- en Vervoerplan waaraan nu gewerkt wordt. Er is een Startnotitie Structuurvisie Amersfoort 2030 opgesteld. De gemeenteraad heeft daar op 28 september 2010 mee ingestemd. In de Startnotitie wordt het proces uiteengezet om te komen tot de Structuurvisie.
De Structuurvisie Amersfoort 2030 is in 2012 gereed. Voor de zomer van 2011 vindt de digitale participatie plaats en wordt de visie op hoofdlijnen opgesteld. Begin 2012 wordt de visie uitgewerkt. Meer informatie over de te maken structuurvisie en een uitgebreid videoverslag van de eerste participatiebijeenkomst zijn te vinden op www.amersfoort.nl/structuurvisie. De tekst van De Koers is eveneens op deze plek te vinden.
Bron: Persbericht Gemeente Amersfoort, 12 januari 2011
Nieuws 2010 Meedenken over de toekomst van Amersfoort Informatie Structuurvisie: waar wonen, werken en recreëren we in 2030? Reageren Fractie GroenLinks Amersfoort, fractie@groenlinksamersfoort.nl. Downloads- de Koers voor de Structuurvisie 2030.pdf (5117 KB)