Informateur Jan van Bergen adviseert een coalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Tezamen vormen deze vier partijen de grootst mogelijke meerderheid in de raad (23 van de 39 zetels). De beoogde coalitie­fracties geven vanavond in de raad een korte verklaring, waarna een debat volgt over de hoofdlijnen van de coalitie­afspraken. Het debat is live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl.

 

Hoofdlijnen van coalitieafspraken

In de afrondende gesprekken van deze informatiefase hebben de beoogde coalitiepartijen de bereidheid uitgesproken om een aantal concrete afspraken te maken over onderwerpen die in Amersfoort al enige tijd spelen en die om een (nieuw) besluit vragen, inclusief financiële dekking. Dat laatste is belangrijk omdat de stad te maken krijgt met een nieuwe bezuinigingsopgave en financiële tekorten. Tegen deze achtergrond wordt er tevens voor gekozen enkele projecten te versoberen dan wel niet uit te voeren op dit moment.

De vier partijen willen afspraken maken op de volgende onderwerpen, die in de hierna volgende formatiefase in onderlinge samenhang nader worden uitgewerkt.

Wijken:

  • Ontmoetingsplekken in de stad worden gefaciliteerd, en in ieder geval in de aandachtwijken, komen 'Steun- en Informatiepunten' (naar Gronings voorbeeld), zo mogelijk in combinatie met ruimte voor dagbesteding, zorg- en welzijnsfuncties.
  • Maatwerk op wijkniveau: inwoners en organisaties worden betrokken bij ontwikkelingen die invloed hebben op hun directe leefomgeving. Het programma Amersfoort Vernieuwt is daarbij ook van groot belang.

Sociaal domein:

  • Er wordt jaarlijks een substantieel bedrag vrijgemaakt voor het treffen van sociale maatregelen voor inwoners die hard worden getroffen door met name de crisis.
  • Met het oog op de ontwikkelingen rond de sociale werkvoorziening (en gevolgen van de Participatiewet) zoekt het college nauwe samenwerking met het bedrijfsleven om medewerkers naar reguliere arbeidsplaatsen te geleiden. De gemeente is bereid zo nodig middelen in te zetten om de gevolgen van de Participatiewet voor de betreffende mensen te verzachten.
  • Gehandicaptenparkeren wordt betaalbaar gemaakt.

Mobiliteit:

  • Het college start op zeer korte termijn – samen met de provincie – een onderzoek naar de haalbaarheid van het tracé voor de Westelijke ontsluiting, lopend vanaf de Stichtse rotonde, via het kazerneterrein parallel aan de Aletta Jacobslaan, met een tunnel voor alle verkeer onder het spoor door en vervolgens verder via het bestaande wegtracé (Barchman Wuytierslaan). Voor extra groencompensatie/groenversterking wordt binnen het projectbudget een substantieel bedrag vrijgespeeld. De totale gemeentelijke bijdrage mag niet hoger zijn dan hetgeen daarvoor binnen het programma VERDER is afgesproken.
  • Er wordt financiële dekking gevonden voor de aanpak Knooppunt Hoevelaken voordat de bestuursovereenkomst wordt gesloten.
  • Er vindt voordat de aanbesteding mag starten een nadere financiële analyse plaats van het nog niet gerealiseerde deel van het zogenoemde Kersenbaan-project.
  • Meer ruimte voor fietsparkeren bij OV-knooppunten.

Gebiedsontwikkelingen:

  • Er komt een groen bestemmingsplan voor de Elisabeth-locatie. Het Ketelhuis wordt gehandhaafd.
  • De realisatie van de gebiedsontwikkeling Hogekwartier met de woningen, voorzieningen en inclusief het zwembad/sportcomplex wordt voortgezet maar dient binnen het budget plaats te vinden.
  • Met betrekking tot het stadhuis wordt een besluit genomen om de hoogst noodzakelijke aanpassingen te realiseren.

Jongeren en onderwijs:

  • Meer aandacht voor jongeren in de stad: jongeren worden betrokken bij het bestuur van de stad, er komt meer ruimte voor jongerenhuisvesting en creatieve werkplaatsen, bijvoorbeeld in leegstaande panden, en er wordt een extra impuls gegeven voor jongerencultuur, waaronder pop.
  • Er komen investeringen in 'Schone Scholen'.

Economie:

  • De band tussen de gemeente en het bedrijfsleven wordt aangehaald met het oog op versterking van de kwaliteit van Amersfoort, ook in economisch opzicht.
  • Borging van voorzieningen (onderwijs, cultuur, sport) in de stad wordt gezien als voorwaarde voor een gunstig vestigingsklimaat voor wonen en werken, en voor de gewenste economische groei.
  • Ruimere zondagopenstelling van winkels en vrijere openingstijden voor de horeca worden mogelijk gemaakt.

Groen en duurzaamheid:

  • In alle gemeentelijke projecten speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol. Projecten worden expliciet op duurzaamheidsdoelen, duurzaamheidsrendementen en 'social return on investment' getoetst.
  • Deregulering om mogelijkheden te bieden voor stadslandbouw en onderzoek naar de effecten van groen tegen 'hittestress' in de stad.

Bestuur en financiën:

  • Amersfoort zet in op versterking van de samenwerking met provincie, regio en omliggende gemeenten. Dit met het oog op de gezamenlijke aanpak van maatschappelijke vraagstukken; de aanpak van naar gemeenten te decentraliseren taken; gezamenlijke studie naar mogelijke bezuinigingen en het delen van voorzieningen.
  • Lastenverhoging in 2013 (bijvoorbeeld OZB) is niet aan de orde. Gelet op de nog komende bezuinigingen kan lastenverhoging voor de jaren daarna niet op voorhand worden uitgesloten.

 

   Nieuws Gemeente Amersfoort: De Raad 29 januari 2013 Gemeente Amersfoort: Formatie College    Reageren Hiske Land,
fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl