In maart 2011 is de gemeente Amersfoort gestart met sociaal inkopen. Dit betekent dat bij aanbestedingen met bedrijven afgesproken wordt dat zij bijdragen aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na de proefperiode van een jaar concludeert GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve (Sociale Zekerheid) dat sociaal inkopen loont. Daarom neemt de gemeente voortaan in alle aanbestedingen boven de 200.000 euro standaard de contractvoorwaarde op dat 5% van de opdrachtsom sociaal moet worden ingekocht.
Sociaal inkopen
Met deze voorwaarde verplicht het college opdrachtnemers om banen, leerwerkplekken, stageplekken, ervaringsplaatsen of andere maatschappelijke activiteiten te bieden aan werkzoekenden die nu bijvoorbeeld gebruik maken van de Wajong, Wet werk en bijstand of Wet sociale werkvoorziening. Ook gaat het college de maatschappelijke waarde van sociaal inkopen uitdragen bij regiogemeenten, samenwerkingspartners en grote werkgevers in de stad.
In Amersfoort heeft sociaal inkopen in 2011 tot plaatsing van 25 kandidaten in diverse functies bij een aantal bedrijven geleid. Voor 2012 is het aannemelijk dat de gemeente 50 plaatsingen kan realiseren.
Amersfoortse aanpak
Kenmerkend voor de Amersfoortse aanpak van sociaal inkopen is maatwerk in een 'bouwblokken-structuur'. Dit in tegenstelling tot de landelijke aanpak waarbij de opdrachtnemer mensen alleen binnen de aanbestede opdracht inzet. In de Amersfoortse aanpak kan de opdrachtnemer in overleg met het Werkgeversservicepunt033 een voor hem optimale mix kiezen. Hij kan er dus ook voor kiezen om de kandidaten werkzaamheden te laten doen die niet direct verband houden met de opdracht of zelfs niet bij de opdrachtnemer plaatsvinden, maar bij onderaannemers of toeleveranciers. Voor de invulling van sociale inkoop kan de opdrachtnemer werklozen in dienst nemen, maar ook leerwerktrajecten of stageplaatsen aanbieden. Als dit voor de opdrachtnemer niet mogelijk is, mag het bedrijf ook werkzaamheden uitvoeren in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Deze Amersfoortse aanpak heeft landelijk op diverse manieren positieve aandacht getrokken, met name bij Bouwend Nederland, VNO-NCW en Sociale Zekerheid. In het juryrapport van de verkiezing 'Beste Sociale Dienst van Nederland 2011' wordt deze aanpak expliciet genoemd als één van de kenmerkende activiteiten van de sociale dienst van Amersfoort.
Bron: Nieuwsberichten Gemeente Amersfoort, 23 mei 2012
Links Gemeente Amerfoort: Duurzaam inkopen Nieuws Amersfoort weer genomineerd voor Beste Sociale Dienst