Wijktelevisie, online cultuureducatie en een multimediale leeromgeving. Dat zijn zaken die bereikbaar worden via glasvezel of andere digitale netwerken. Op donderdag 3 februari werd onder leiding van GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve (Amersfoort 2.0) de start van het project AmersfoortBreed gevierd. AmersfoortBreed is een van de grootste breedbandprojecten in Nederland.
Tijdens de startbijeenkomst presenteerden de gemeente en zestien andere partijen het project. Wethouder Sebastiaan Sebastiaan van 't Erve: "AmersfoortBreed heeft niet alleen een maatschappelijk, maar ook een economisch doel. Het ontwikkelen van breedbanddiensten vergt ICT-kennis en creativiteit. Juist deze bedrijven zijn hier in de regio Amersfoort sterk vertegenwoordigd. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: maatschappelijke vernieuwing en economische ontwikkeling."
Vertegenwoordigers van voetbalclub ASC Nieuwland, Archief Eemland, Beweging 3.0, Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort, gemeente Leusden en Stichting Glas in Leusden vertelden op welke manier zij aan de slag gaan met het ontwikkelen van breedbanddiensten. Zo wil bijvoorbeeld ASC Nieuwland instructievideo's maken aan de hand van trainingen en wedstrijden, start Beweging 3.0 een online community voor zorginformatie en is de Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort al zeer actief bezig met WijkTV.
AmersfoortBreed is één van de grootste breedbandprojecten in Nederland. Het is in schaal en opzet uniek vanwege het grote aantal betrokken partijen en de veelzijdigheid aan digitale diensten. Het project heeft zowel economisch als maatschappelijk belang. Bovendien is gekozen voor een open innovatieomgeving: opgedane kennis en ervaring worden actief uitgewisseld tussen bedrijven en instellingen. Amersfoort heeft de ambitie om in de komende 3 jaar een top 5 positie in Nederland verkrijgen op het gebied van diensteninnovatie op breedbandnetwerken. Het project is mede gefinancierd door het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.
Meer informatie over het project kunt u vinden op www.amersfoortbreed.nl.
Bron: Stadsbericht Gemeente Amersfoort, 8 februari 2011.
Met een klik op de muis werd op het scherm het logo van AmersfoortBreed zichtbaar:
dit vormde de symbolische start van het project. (foto: Ruud van der Graaf)