In 2030 is Amersfoort een stad zonder CO2-uitstoot. Voor deze en andere doelen op weg naar een duurzame stad ontwikkelt de gemeente onder leiding van GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve van Duurzaamheid een dialoog met bewoners, bedrijven en instellingen. Zo wordt samengewerkt op het terrein van werkgelegenheid, sociale duurzaamheid en CO2-emissiereductie.
Stad met hart voor de toekomst
Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft de ambities, aanpak en de werkwijze om te komen tot een stadsbreed gedragen programma voor duurzaamheid vastgesteld. Op basis van gesprekken met alle betrokken partijen krijgt het programma de komende maanden verder vorm en zal het later dit jaar worden vastgesteld.
Sebastiaan van 't Erve: "Ik ben benieuwd naar jullie opvattingen over het programma duurzame ontwikkeling. En natuurlijk is iedereen van harte welkom om zijn of haar bijdrage te leveren aan het verdere proces om Amersfoort duurzaam te maken, we zijn tenslotte een #stadmethartvoordetoekomst!".
Programmaopzet met twee sporen
Naast een inventarisatie van bestaande initiatieven worden in het programma de ambities verwoord en voorzien van een aanpak om deze te realiseren. Het programma bestaat uit twee sporen:
- 'Eigen huis op orde': met daarin maatregelen om bijvoorbeeld de gemeentelijke bedrijfsvoering verder te verduurzamen via inkoop en exploitatie en het stimuleren van thuis- en flexwerken.
- 'Stad aan de slag': gericht op de verduurzaming van het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt (zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en onderwijsprogramma’s die uitgaan van duurzaamheid), de inrichting van onze leefomgeving (herontwikkelen, bouwen en inrichten openbare ruimte) en een CO2 neutrale stad (energiebesparing en duurzame energieopwekking).
Gemeente en stad aan de slag
Het college heeft deze ambities, de aanpak en werkwijze vastgelegd in het programma duurzame ontwikkeling. Met de maatregelen en projecten die vallen onder het spoor 'Eigen huis op orde' gaat de gemeente zelf van start.
Het spoor 'Stad aan de slag' vraagt overleg met partijen in de stad om dit verder in te vullen. Daarbij doet de gemeente een beroep op “ambassadeurs” (stadgenoten met een hart voor duurzaamheid) om samen in gesprek te gaan met inwoners, ondernemingen, organisaties en andere overheden. De uitkomsten van deze gesprekken krijgen een plek in het programma waarna het college de aanpak voor de duurzame ontwikkeling van Amersfoort vaststelt en in een peiling voorlegt aan de raad..
Bron: Stadsbericht Gemeente Amersfoort, 3 maart 2011
Downloads Amersfoort: Stad met hart voor de toekomst Raadsinformatiebrief Progamma Duurzaam Amersfoort Informatie Duurzaamheid in de stad (Samen Duurzaam) Reageren Sebastiaan van 't Erve, wethoudervanterve@amersfoort.nl,wethouder Duurzaamheid, Sociale Zekerheid en Integratie, Amersfoort 2.0.