GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve: "Tot mijn grote vreugde is Amersfoort verkozen tot beste zonne-energie gemeente van Nederland! Holland Solar, de branche­organisatie voor de zonne-energie-industrie, waardeert onze brede inzet richting burgers, bedrijven en de eigen organisatie met de eerste plek in deze prestigieuze verkiezing!".

 

Verkiezing 'Beste zonne-energie gemeente van Nederland'

De bekendmaking van Amersfoort als winnaar van de verkiezing van de 'Beste zonne-energie gemeente van Nederland' was op 5 oktober de afsluiting van het zonne-energie­congres van Holland Solar. Alle Nederlandse gemeenten met een innovatief idee of een bestaand geslaagd zonne-energie­project zijn in het voorjaar van 2009 opgeroepen om aan deze verkiezing deel te nemen. De kandidaat 'Zonne-energie-gemeenten' zijn in september beoordeeld door een deskundige jury, waarna er drie gemeenten zijn genomineerd: Heerhugowaard, Amersfoort, en Nijmegen. Na uitvoerig beraad heeft de jury op 5 oktober 2009 de erkenning van de 'Beste zonne-energiegemeente van Nederland' uitgereikt aan Amersfoort.

Project "Amersfoort koestert de zon" winnaar van de verkiezing

Met haar wijk Nieuwland is Amersfoort één van de eerste gemeenten die op grote schaal zonne­energie heeft toepast in woningbouw. Ruim 1 Megawatt aan PV-systemen geplaatst op 500 woningen was nog op geen andere plek ter wereld toegepast. Wij doen dit. Wat doet u?

Sindsdien heeft Amersfoort haar klimaat en duurzaamheids­beleid verder uitgebreid: in 2011 zal de gemeentelijke organisatie CO2-neutraal zijn en de ambitie is in­2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Bij de realisatie hiervan is de Trias Energetica leidend pricipe.

Voorbeelden zijn: in ontwikkelings­gebieden: - zongericht verkavelen t.b.v. benutten passieve zonne­energie, - positionering van daken geschikt voor PV toepassing, - EPC minimaal 10% onder wettelijke norm, - energiebalans­woningen, en faciliterend: - uitreiken van zonne­panelen aan scholen (competitie), - het verstrekken van energie­bespaar­boxen, - advies op maat in buurt­workshops, - het verstrekken van duurzaamheids­leningen aan huis­eigenaren, waarmee o.a. zonnepanelen kunnen worden aangeschaft.

Door het goede voorbeeld te geven wil de gemeente Amersfoort anderen inspireren haar na te volgen. Vorig jaar is Stadsboerderij de Brinkhorst opgeleverd: een CO2-neutraal gebouw, met onder andere een zonneboiler en PV-cellen op het dak. Bezoekers kunnen hier zien en ervaren hoe energie wordt bespaard en CO2-reductie tot stand komt. Dit jaar wil de gemeente 840 m2 zonnecellen, met een vermogen van 52 kWp, plaatsen op het dak van het gemeentehuis.

Inspirerend en interactief haar beleid verwezenlijken. Dat is wat Amersfoort wil. Naast het bovenstaande, biedt de gemeentelijke website www.amersfoort.nl tal van tips m.b.t energie­besparing en zonne-energie. En via het programma 'Samen Duurzaam' van de afdeling Milieu zoekt en (vindt) zij partners bij bedrijven, scholen en inwoners in haar streven naar een duurzaam Amersfoort.

Bron: Persbericht Holland Solar, 5 oktober 2009

 

   Nieuws 2009 GroenLinks.nl: Amersfoort in het zonnetje gezet Minister huldigt Amersfoort als duurzame gemeente Stadhuis Amersfoort krijgt mogelijk zonnepanelen Gemeente stimuleert energiebesparing in huis    Amersfoort Samen Duurzaam Gemeente Amersfoort: Samen Duurzaam    Reageren Sebastiaan van 't Erve, wethouder Milieu, Onderwijs en Integratie.