Dankzij de samenwerking van ruim vijftig partijen in Amersfoort is onder leiding van voormalig GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve de afgelopen twee jaar de basis gelegd voor het verduurzamen van de stad door middel van natuur- en milieueducatie (NME). Het einde van het NME-arrangement betekent niet het einde van NME in Amersfoort. De financiële ondersteuning door Agentschap NL stopt, maar de betrokken partijen gaan in diverse vormen door.
NME-arrangement
In 2010 is de gemeente Amersfoort gestart met het NME-arrangement. In dit verband bundelden meer dan 50 partijen hun krachten om samen, met behulp van natuur- en milieueducatie, Amersfoort duurzamer te maken. De partijen komen uit verschillende hoeken: het onderwijs (basis-, voortgezet, MBO en HBO, regulier en groen), kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, wijkcentra, burgerinitiatieven, stichtingen en verenigingen, bedrijven en vrijwilligersorganisaties. De inhoud van het arrangement is gegroepeerd in vier clusters: 'scholen & bedrijfsleven voor energiebesparing en duurzaamheid', 'de grenzeloze tuin', 'vanuit de stad de boer op' en 'de duurzame karavaan'.
Projecten en resultaten
Er zijn verschillende projecten uitgevoerd die allemaal als doel hebben het natuur- en milieubewustzijn van Amersfoorters te vergroten en de stad duurzamer te maken. Zo zijn er in diverse clusters toolkits en lesmodules ontwikkeld, waar iedereen nu gebruik van kan maken. Daarnaast is er door de twee 'tuinmakelaars' een stevig groen netwerk tot bloei gekomen. De tuinmakelaars hebben concrete plannen om een lokaal maatschappelijk groenbedrijf op te richten, 033Groen, om hun werkzaamheden voort te zetten. Ook denkt de gemeente aan het oprichten van 'Het groene atelier': een creatieve denktank van verschillende afdelingen die werken aan dossiers op het gebied van groen en voedsel. Zo hoopt de gemeente in de toekomst de kracht van de stad nog beter te kunnen ondersteunen.
Verbinding door NME
Het bundelen van de krachten heeft geleid tot een enorme spinoff en tot verbinding. Dit is terug te zien in mooie resultaten die het arrangement heeft opgeleverd, maar ook in het proces van het 'nieuwe' samenwerken. De nieuwe GroenLinks-wethouder Cees van Eijk zegt: "We willen met elkaar de kracht van de stad stimuleren en benutten. Maar dat gaat niet vanzelf, daar is iets voor nodig. Het NME-arrangement zorgde ervoor dat de afgelopen jaren met alle partijen is gewerkt aan overeenkomstige ambities en mogelijkheden door hele praktische samenwerkingsvormen en projecten. Het arrangement heeft laten zien dat natuur- en milieueducatie werkt als middel om partijen te verbinden, om samen een stad te verduurzamen."
Digitaal magazine
Alle resultaten, projecten, ervaringen van betrokkenen en een doorkijkje naar de toekomst zijn te lezen in het digitale magazine van het NME-arrangement. Het magazine is te raadplegen via de website www.amersfoort.nl/nme.
Bron: Nieuwsbericht Gemeente Amersfoort, 6 maart 2013.