Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het thema eenzaamheid actueler dan ooit. We zagen enorm veel initiatieven om eenzaamheid onder Amersfoorters tegen te gaan en er was een flinke stijging te zien van het aantal vrijwilligers dat zich bij organisaties aanmeldde. Hoopgevende berichten. Toch zijn er ook zorgelijke ontwikkelingen. Reden voor de fractie van GroenLinks om hierover schriftelijke vragen aan het college te stellen.
Van concerten bij verzorgingstehuizen tot buddy’s die belmaatje werden van eenzame ouderen: vele Amersfoorters zijn tijdens de coronacrisis opgestaan om eenzaamheid onder inwoners samen het hoofd te bieden. Toch blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat Nederlanders zich sinds het uitbreken van de coronacrisis vaker eenzaam voelen. Afgelopen juli had 29 procent dit gevoel, tegen 21 procent een jaar eerder.
Vooral ouderen vanaf 75 jaar voelen zich vaker alleen. Bij 75-plussers voelde in 2019 16 procent zich eenzaam, dit jaar was dat bijna 37 procent. En ook onder jongeren is eenzaamheid tijdens de coronacrisis toegenomen, zo bleek uit een peiling van I&O research. Bijna de helft van de jongeren van 25 tot 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis en bij jongeren onder de 25 is dat meer dan de helft.
Wij vinden het belangrijk dat er specifieke aandacht komt voor groepen die nu extra kwetsbaar zijn voor eenzaamheid. Het gaat dan over jongeren, mensen met een migratieachtergrond, ouderen en mantelzorgers. Bij de laatste groep kan de gebondenheid aan huis, veranderende relaties door de zorg en eventuele onzichtbaarheid een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor een naaste die tot de risicogroep behoort waardoor de mantelzorger meer aan huis is gebonden, of aan jonge mantelzorgers met een ouder die tot de risicogroep behoort en die hierdoor minder aansluiting bij leeftijdsgenoten hebben. Het is van belang om oog te hebben voor de noden en zorgen van deze groepen mensen.
Wil je zelf ook als vrijwilliger bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid in Amersfoort? Of ben je juist op zoek naar manieren om andere mensen te ontmoeten? Neem dan een kijkje op de website van InDeBuurt033. InDeBuurt033 coördineert het welzijnswerk en vrijwilligerswerk in Amersfoort.
Heb je vragen of ideeën over dit onderwerp, neem dan contact op met onze woordvoerder Bram Leeuwenkamp via: