Voor de overige plaatsen op de lijst geldt dat we die in ieder geval willen benutten om een aantal mensen te plaatsen met een voor GroenLinks waardevol netwerk in de gemeente. We willen iedereen die deze mensen kent en herkent als GroenLinks-politici uitnodigen om de partij te blijven steunen. De betrokken kandidaten weten dit en ambiëren geen andere rol dan die van lijstduwer.

 

Bijna tien jaar zet ik mij nu in voor GroenLinks Amersfoort. De eerste jaren vooral tijdens campagnes, en als ondersteuner van de fractie en verschillende fractieleden. Vanaf maart 2006 ben ik actief als raadslid, met als toetje het fractie­voorzitterschap.

Een balans tussen idealisme en realisme. Deze oude verkiezingsleus van GroenLinks is wat mij betreft nog steeds actueel. Groen en sociaal zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een beter milieu draagt bij aan een gezonder leefklimaat en het welzijn van mensen. Een prachtige combinatie tussen natuur, gezondheid en welzijn is de realisatie van natuur­speelplaatsen in Amersfoort. In 2006 een relatief onbekend fenomeen, nu ontstaan er meerdere in Nederland.

Een ander voorbeeld van de combinatie tussen zorg, welzijn en milieu is de realisatie van meer fietsen­stallingen bij stations. Deze zijn van groot belang om mensen te stimuleren vaker de fiets en de trein te pakken. Meerdere vliegen in één klap. Fietsen is goedkoop, gezond en goed voor het milieu.

De grootste 'klus' was echter de start van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Samen met actieve leden uit de afdeling zijn er veel GroenLinks-punten in het beleidskader opgenomen en staat de visie van GroenLinks als een huis.

Ik heb bewust gekozen voor een plaats als één van de lijstduwers, omdat ik meer tijd wil besteden aan andere zaken zoals het coachen en begeleiden van mensen. Voor de politiek ben ik niet verloren, ik ga het alleen op een andere manier invullen.

 

Annemiek de Crom (foto: Jeanette van der Meij)