Na de twaalfde plaats volgt een aantal kandidaten die geen verkiesbare plaats ambiëren en/of zich geen kandidaat hebben gesteld voor de lijst. Hun naam zal op de kandidatenlijst worden geplaatst omdat ze mogelijk een eigen netwerk aanboren om te stemmen op GroenLinks. Anderzijds geeft een langere lijst van actieve partijleden ook de mogelijkheid om in de loop van de periode nog eens nieuwe mensen te benaderen voor de rol van buitengewoon raadslid, als de nood hoog mocht worden. En het kan nooit kwaad om met een stevig gevulde kieslijst te bevestigen hoeveel mensen in deze gemeente al voor GroenLinks hebben gekozen.
Marc Schmitz, leeftijd 53, gehuwd, geen kinderen. Als beginnend bioloog-ecoloog kwam ik in mijn werk in aanraking met milieu, ruimtelijke ordening en ook de bestuurlijke en juridische aspecten, en zag dat er veel meer te bereiken was wanneer je over de grenzen van vakdisciplines heen wilde kijken. Deze brede belangstelling leidde voor mijn tot een wat versnipperde carrière, ik deed zowel onderzoek als beleid, bij overheden tot en met de Commissie voor de MER, maar ook voor adviesbureau's; inmiddels al weer geruime tijd heb ik een zelfstandige adviespraktijk. Voor mij is het een uitdaging de knelpunten te ontrafelen - of het nu iets juridisch betreft, iets planologisch of een milieu-ecologische vraag - om dan met nieuwe oplossingen te komen – 'out-of-the-box' heet dat in modern jargon, ik noem het gewoon gezond verstand.
Als Amersfoorter – ik woon hier sinds 1977, met een onderbreking van 5 jaar – ben ik actief in het Amersfoort-Liberec Stedenband-comité, zet me daarnaast zo nu en dan in voor zaken als groen in de straat, maar bijvoorbeeld ook voor het behoud van de Finse School die van bijna gesloopt nu monument is geworden.
En, als het aan mij ligt, is Amerfoort straks naast groenste vooral ook fietsvriendelijkste stad van Nederland.
Marc Schmitz (foto: Jeanette van der Meij)