Even voorstellen: Sieta Koet

Sieta Koet-Minis is sinds januari fractielid van GroenLinks. Op de nieuwsjaarsborrel heeft ze zich al voorgesteld aan de aanwezige leden. Nu doet ze dat ook met een bericht aan de andere leden van GroenLinks in Amersfoort: Wie is Sieta Koet?

 

 

Wie ben ik?Euphrasie (Sieta) Koet-Minis, 58 jaar, getrouwd met Will Koet, stiefmoeder van twee dochters van Will uit zijn eerste huwelijk. Wij wonen sinds april 2009 in Vathorst aan de Laak.

Ik ben opgegroeid in een liberaal nest en geïnteresseerd in natuur, archeologie en kunstgeschiedenis. In de jaren zeventig ben ik een tijd lid geweest van wat toen nog heette IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). Ik herinner mij de schoolvakanties, die ik heb doorgebracht op ‘t Fryske Gae. Enkele jaren later, werd ik lid van het AWN (Archeologische Werkgroep Nederland) en volgde ik een schriftelijke cursus kunstgeschiedenis.

Afgelopen zomer, na 40 jaar, heb ik afscheid genomen van de Koninklijke Luchtmacht, waar ik de laatste jaren werkzaam was op de Vliegbasis Gilze Rijen, als beleidsmedewerker op het gebied Kwaliteit, Vliegveiligheid, Luchtwaardigheid, Arbo en Milieu.

Ik ben afgestudeerd als Milieukundige op het gebied Milieubeleid en Management. In 2008 ben ik, als waarnemer, onder de vlag van de Verenigde Naties, voor de periode van zes maanden, uitgezonden naar Zuid Sudan. Deze enerverende periode wil ik delen met diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sudan. Ik heb daarom besloten een boek te schrijven over mijn missie. Naast het raadswerk, wat veel tijd opslokt, wil ik de komende maanden mijn boek afschrijven.

Waarom in de politiek? Waarom lokaal?Tijdens mijn loopbaan ben ik nooit echt geïnteresseerd geweest in politiek. Een jaar voordat ik de Luchtmacht zou verlaten ben ik gaan nadenken hoe ik mijn kwaliteiten en ervaringen zou kunnen inzetten voor de samenleving. Ik ben altijd een mensenmens geweest.

Al gauw kwam de keuze op de lokale politiek. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mijn man is in de periode 2002-2006 raadslid geweest in Amersfoort voor Leefbaar Amersfoort. Mijn man en Raphaël Smit zijn vrienden gebleven en sporten veel samen. Via Raphaël ben ik benaderd om lid te worden van de Burger Partij Amersfoort waar hij intussen lid van was geworden. Ruim een half jaar voor de verkiezingen ben ik technisch voorzitter geworden van de fractie, om zodoende inzicht te krijgen in het politieke proces.

Met veel enthousiasme heb ik me in de verkiezingsstrijd gestort. De BPA werd met zeven zetels de grootste partij en ik werd met 946 voorkeurstemmen gekozen. Er werd met algemene stemmen besloten om te gaan voor coalitiedeelname, hetgeen ook werd gerealiseerd. De afgelopen negen maanden heb ik besteed aan het opbouwen van een netwerk in de stad en heb ik mij verdiept in de mij toegewezen portefeuilles. Tevens zit ik regelmatig commissies voor wat ik ook erg leuk vind en nuttig om te doen. Immers je krijgt zodoende mee wat er binnen de andere portefeuilles speelt.

Spijtig genoeg ontstond er een voor mij onwerkbare situatie binnen de fractie van de BPA. Ik zag mij genoodzaakt de fractie te verlaten en moest mij bezinnen hoe nu verder.

Waarom GroenLinks?GroenLinks was vervolgens voor mij een logische keuze gezien mijn achtergrond; liberaal met een groen hart en sociaal bewogen in een veilige leefomgeving.

Sieta Koet

 

   Nieuws
Sieta Koet-Minis zoekt aansluiting bij GroenLinks
   Reageren
Sieta Koet-Minis, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.koet-minis@raad-amersfoort.nl